dobroge.tv

Live

Sticla este greu de reciclat în Constanța din cauza lipsei containerelor de colectare. Municipalitatea are în plan rezolvarea acestei probleme

04 noiembrie 2021
Publicitate

Când vine vorba de reciclarea sticlei, în Constanța încă există probleme. Lipsa containerelor destinate colectării acestui material îi forțează pe oameni să renunțe la sortare. Astfel, de multe ori, sticlele rămase în gospodăriile lor ajung să fie amestecate cu restul deșeurilor și aruncate în pubelele destinate gunoiului menajer. Conform autorităților locale, în primăvara acestui an, în orașul nostru existau doar 23 de recipiente verzi de tip clopot pentru colectarea sticlei.

La capitolul „reciclarea sticlei”, Constanța încă are de învățat de la alte state din Occident. În primăvara acestui an, conform autorităților locale, în orașul nostru existau doar 23 de containere verzi, de tip clopot, destinate colectării acestui material. Acum însă, nici măcar acestea nu mai sunt de negăsit în zonele în care au fuseseră amplasate. Un astfel de exemplu este pe Aleea Hortensiei din cartierul Tomis Nord.

În orașul Constanța încă există probleme privind reciclarea sticlei. Pe Aleea Hortensiei, conform Primăriei ar fi trebuit să existe containere de tip clopot pentru colectarea acestui material. Cu toate acestea, nu există.

Deși containerele pentru colectarea selectivă a plasticului, metalului, hârtiei și cartonului există în mai multe zone ale orașului, sticla este în continuare neglijată, spre nemulțumirea unei părți importante dintre constănțenii. Și-ar dori să recicleze însă, lipsa recipientelor îi împiedică.

Păi normal că am recicla, dar dacă nu sunt, asta e”, spune un constănțean.

Le pun pe categorii dar aici nu avem. Dacă nu este, de multe ori nu le pun în containere, le pun alături. Că mai sunt din ăștia care colectează ambalajele astea goale”, spune o constănțeancă.

Înainte erau, puneam separat aici. Dar au dispărut, nu știu de ce au dispărut”, spune o altă constănțeancă.

Pe lângă recipientele destinate reciclării sticlei, reprezentanții Asociațiilor pentru protecția mediului consideră că autoritățile ar trebui să investească în tehnologia necesară manipulării acestui material.

Manipularea e mai complexă și complicată pentru că sticla este mult mai groasă și mai grea. Și atunci, da, trebuie să ai niște utilaje care îți ridică sticlă. Plus că, sticla este casantă, adică se sparge. Iar în momentul în care se sparge tu trebuie să ai niște containere în care ele sunt puțin mai sigure”, a declarat Andrei Coșuleanu, președinte Asociația Act for Tomorrow.

Autoritățile înțeleg nevoia constănțenilor de a recicla și acceptă că, pentru a putea deveni mai prietenoși cu mediul înconjurător, sunt necesare investiții în recipientele destinate colectării selective pentru fiecare material, în egală măsură.

În prezent lucrăm la un proiect pilot. Suntem în etapa de consultare a pieței, pentru a realiza 10 eco insule, cu mai multe guri de colectare pentru fiecare sortiment de deșeu în parte, astfel încât după ce terminăm cadastrarea celor aproape 400 de ghene de gunoi din cartier, să putem să căutăm finanțare pentru a putea moderniza ghenele vechi de gunoi”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Reciclarea este o acțiune care ar trebui să facă parte din viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Pentru a face acest lucru sunt necesare investiții în recipiente speciale pentru colectarea selectivă a materialelor. Ultimele date publicate în Monitorul Social privind acest fenomen plasează România la coada clasamentului în rândul statelor europene.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233