dobroge.tv

Live

Tot mai multe clădiri din Constanța sunt acoperite de grafitti. Autoritățile avertizează că amenzile ajung până la 500 de lei

03 noiembrie 2021
Publicitate

Arta stradală este un fenomen bine cunoscut în orașele europene și nu numai. Totuși, între creațiile artistice și graffiti-urile făcute la voia întâmplării este o mare diferență. De-a lungul timpului tot mai mulți constănțeni și-au pus amprenta într-un mod negativ asupra aspectului blocurilor și obiectelor din oraș. Desenele lipsite de noimă și uneori vulgare se regăsesc pe pereții clădirilor și îi nemulțumesc pe localnicii care speră la un oraș mai curat.

Graffiti-ul este o formă de creație prin care artistul reușește să își pună amprenta asupra obiectelor pictate sau inscripționate. În orașele europene și nu numai, această acțiune a devenit din ce în ce mai populară. Grupuri de tineri se adună și transmit, prin arta stradală, diverse mesaje cu impact. Și în Constanța, numeroase clădiri sau obiecte sunt acoperite de graffiti.

Sunt niște artiști care cumva și ei au o formă de exprimare. În general street art-ul și grafitti-urile sunt o măsură a protestului cumva. Ei sunt împotriva sistemului, își spun nemulțumirile. Sunt zone teritoriale pe care ei le aleg și își exprimă practic prin tag-urile lor, numele lor, acronimele lor sau crew-urile e grafitti și prin toată simbioza asta artistică se produce o formă de comunicare”, a declarat Alex Baciu, artist muralist.

Totuși, atunci când desenele nu respectă un plan, clădirile au de suferit, iar imaginea orașului curat și civilizat la care visăm cu toții devine din ce în ce mai greu de imaginat.

Păi sunt locuri publice și multe lucruri, desene sunt vulgare sau pur și simplu se strică fațada publică”, spune o tânără.

Nu sunt frumoase bineînțeles dar unele ziduri chiar merită, față de cum sunt, că nu sunt zugrăvite și aranjate dar pe unele nu”, spune o constănțeancă.

Tot mai multe zone din orașul Constanța sunt acoperite de grafitti. Cei care săvârșesc aceste acțiuni fără a primi aprobări de la autorități riscă sancțiuni.

Chiar dacă există legi care să-i pedepsească pe cei care săvârșesc astfel de fapte, aceștia sunt greu de prins.

Dacă sunt prinși în flagrant pot fi sancționați. Poliția Locală a făcut-o deja în două astfel de situații. Scrierea, desenarea pe pereți, pe mobilier urban este sancționabilă. Sancțiunile sunt cuprinse între 100 și 500 de lei”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Cu toate acestea, agenții de poliție constănțeni au reuși să surprindă două astfel de cazuri iar făptașii au fost sancționați conform legislației în vigoare.

Poliția Locală a acordat două astfel de sancțiuni în ultima perioadă, totalizând 750 de lei. În cazul minorilor, sancțiunile se aplică părinților, care ar trebui să se îngrijească astfel încât copiii lor să nu încalce prevederile legale”, a mai declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Autoritățile fac apel către artiști să înțeleagă că, desenele sau inscripțiile făcute fără consimțământul acestora ar putea, foarte ușor, să se transforme în acte de vandalism. Mai mult, mesajele vulgare care se regăsesc pe clădirile constănțene pătează imaginea orașului.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233