Șase ani de la incendiul din Colectiv. ONG: „Suntem prinşi în deriva unui sistem de sănătate fără vinovaţi şi a unei justiţii a amânării”
Șase ani, astăzi, de la tragedia care a marcat România - Colectiv. 65 de tineri care erau în club la concertul trupei Goodbye to Gravity au murit. Alți peste 150 au fost răniți, iar unii dintre ei au rămas mutilați pe viață și bat și acum drumul spitalelor. Pentru prima dată atunci, după incendiu, în România s-a strigat în stradă „Corupția ucide”, scrie HotNews.
Un eveniment iniţiat de mai multe organizaţii civice la şase ani de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 65 de tineri şi-au pierdut viaţa, este programat sâmbătă pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, de unde participanţii vor porni în marş către locul în care a funcţionat clubul. Reprezentanţii organizaţiilor acuză că de șase ani aceiaşi oameni ne repetă că „avem de toate” în timp ce, la fel de fără apărare ca atunci, suntem prinşi în deriva unui sistem de sănătate fără vinovaţi şi a unei justiţii a amânării.
„Pe 30 octombrie 2015 pierdeam copii şi părinţi, fraţi şi surori, prieteni şi iubiţi, ne indignam de arbitrariul pierderii lor şi ne revoltam împotriva responsabililor fără responsabilitate. Constant, de 6 ani aceiaşi oameni ne repetă că „avem de toate” în timp ce, la fel de fără apărare ca atunci, uitaţi aşezaţi pe paleţi şi abia acoperiţi cu cearşafuri albe, suntem prinşi în deriva unui sistem de sănătate fără griji şi fără vinovaţi şi a unei justiţii a amânării şi omisiunilor. Şi anul acesta, ca în fiecare din ultimii 6, ieşim în stradă să cerem dreptate pentru Colectiv şi pentru noi”, afirmă organizatorii evenimentuui, printre care se regăsesc Corupţia ucide şi Asociatia Colectiv GTG 3010 .
Conform anunţului organizaţiilor civice, respectând toate măsurile de siguranţă impuse de perioada prin care trecem, sâmbătă, de la ora 18:00, va avea loc un flashmob pe treptele Curţii de Apel Bucureşti după care portretele victimelorvor fi purtate până la clubul Colectiv.
64 de tineri şi-au pierdut viaţa în incendiul izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, unde formaţia Goodbye to Gravity susţinea un concert.
În urmă cu 10 zile, Alexandra Furnea, supravieţuitoare a incendiului, constata, la şase ani de la dezastrul în care zeci de oameni au murit, că „în 2021, în România, suntem tot în 2015”. Ea făcea trimitere, într-o postare publică, la procesul „Colectiv”, despre care susţine că „s-a transformat într-un simulacru de justiţie al cărui scop este acela de a trage, în fel şi chip, de timp pentru a amâna pronunţarea unei sentinţe, spre a menaja sensibilităţi politice şi de stat”, dar şi la victimele incendiilor produse în spitale, în ultimele luni, pacienţi despre care scrie că au ars „ca nişte torţe însufleţite ce aruncă lumini crude, sfredelitoare, asupra corupţiei şi a delăsării în care ne complăcem”.
Cronologia unei tragedii
- 30 octombrie 2015 - Goodbye to Gravity a urcat pe scenă și a început să cânte în fața a sute de tineri.
- Ora 22:32:00 - se aprind artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei.
- Ora 22:32:16 - imediat după ce artificiile s-au stins, spaţiul dintre stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate, acoperind o suprafaţă tot mai mare.
- Ora 22:32:26 - tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente.
- Ora 22:32:35 - suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacara devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul.
- Ora 22:33:01 - în interiorul clubului se află un număr mare de persoane strânse în jurul spaţiului deschis de unde se face accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens, cuprinzând întregul club.
- 31 octombrie 2015 ora 3:40 - Parchetul Tribunalului Bucureşti anunță că anchetează cauzele incendiului de la Clubul Colectiv.
- 31 octombrie 2015 - 27 de tineri au murit arși.
- 31 octombrie 2015 - Primarul Cristian Popescu Piedone spune că nu are ce să-și reproșeze și că din punctul de vedere al primăriei Clubul Colectiv a funcționat legal.
- 1 noiembrie 2015 - Numărul tinerilor decedați a ajuns la 30.
Până în decembrie, numărul celor care au murit în spitale a crescut zilnic. În 14 martie 2016, un tânăr în vârstă de 21 de ani - al 64-lea - a murit la Spitalul Floreasca din Capitală, la aproape 5 luni de la incendiu. Bilanțul tragediei s-a oprit la 65, după ce un alt tânăr victimă a incendiului a murit în iulie 2017.
Mulți dintre ei s-au stins din cauza infecțiilor nosocomiale din spitale. „Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii” - declara, la câtea zile de la tragedie, ministrul de atunci al Sănătății Nicolae Bănicioiu.
Niciun vinovat
În decembrie 2019, la patru ani de la tragedie, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv:
- Cristian Popescu-Piedone - fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5: 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru Clubul Colectiv
- George Alin Anastasescu - patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă
- Costin Mincu - patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă
- Paul-Cătălin Gancea - patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă
- Antonina Radu - pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare
- George-Petrică Matei - pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare
- Aurelia Iofciu - angajată a Primăriei Sector 4: 8 ani de închisoare cu executare
- Luminiţa Larisa Ganea - consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare cu executare
- Sandra Ramona Moţoc- referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
- Daniela Ioana Niță - patron firmă de artificii: 12 ani si 8 luni de închisoare cu executare (a fost găsită moartă, în august 2021)
- Cristian Mihai Niţă - patron firmă de artificii: 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare
- Zaharia Viorel - pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare cu executare
- Moise Marian - pirotehnist: 10 ani de închisoare cu executare
- Clubul Colectiv SRL: 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 lei
- Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă
- SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 lei
- De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sectorului 4 şi cu ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro victimelor incendiului.
Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată de către persoanele condamnate, dar şi de către procurori, iar procesul a ajuns la Curtea de Apel București.
Sursă foto: HotNews