Vacanța „forțată” a elevilor, un stres pentru părinții care nu au cu cine să-i lase pe cei mici acasă: „Fără ajutor e greu”
Vacanța forțată pentru elevi nu a fost binevenită pentru părinți. După declarația președintelui Klaus Iohannis și a ministrului Sorin Cîmpeanu, copiii au luat o pauză de la studiu de două săptămâni. Acest lucru i-a pus pe unii părinți în situația de a apela la rude, ori bone pentru a-i lăsa pe cei mici în siguranță acasă. Totodată, aceștia susțin că o ruptură în procesul de învățare va avea consecințe grave în ceea ce privește promovarea examenelor.
„Începând de luni ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis astăzi că această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu pentru două săptămâni”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României, la 20 octombrie 2021.
Asta a declarat în urmă cu câteva zile președintele României. Însă decizia șefului statului i-a nemulțumit pe părinți. Și asta pentru că mulți dintre ei nu au cu cine să-i lase pe cei mici acasă. Este și cazul doamnei Cătălina care are doi copii. Cel mare, George, în vârstă de 13 ani, este în clasa a VII-a și stă singur acasă până când ea sau soțul ei vin de la muncă. Tot el are grijă și de sora lui.
Cătălina, mămică: Îngrozitor.
Reporter: Ce faceți? Cu cine îi lăsați în grijă pe cei mici?
Cătălina: Acasă, singuri. La jumătate de oră: Ce faci? Ai învățat? Ai mâncat? Ai scris? Am investit bani să cumpărăm calculatoare, să avem internet, să facem orele online. Plecăm dimineață la 09.00 și seara ne întoarcem. O să ia examenul? Nicio șansă.
În tot acest timp, Cătălina îi monitorizează cu ajutorul telefonului.
Echipa Dobrogea TV, a făcut cunoștință și cu David, un copil de cinci ani, care se afla în parc cu tatăl său. Bărbatul spune că este norocos că are un program flexibil la locul de muncă, iar acest lucru îi dă oportunitatea de a petrece timp cu cel mic.
Robert, tătic: Eu lucrez în ture. Soția lucrează zilnic. Mai schimbăm, facem cu rândul: mama, tata, bunici, străbunici. Ne descurcăm. Fără ajutor e greu.
Reporter: Și dacă nu ar fi fost bunicii ce ați fi făcut? Ați fi apelat la o bonă?
Robert: Cred că da.
Și Liviu este unul dintre părinții norocoși care își pot desfășura activitatea profesională de acasă.
Liviu, tătic: Pentru noi este puțin mai complicat că acolo avea program de joacă, obosea, dormea mai bine noaptea. Lucrăm de acasă sau avem servicii care ne permit să stăm cu ei.
Reporter: Dar în alte condiții ce ați fi făcut?
Liviu: În alte condiții, la bunici sau eventual o bonă.
Însă nu toți au posibilitatea să-și ia câteva zile libere de la locul de muncă. Motiv pentru care încearcă să găsească alternative. Unii apelează la rude, alții chiar la bone.
Reporter: Aveți ajutor?
Tătic: Da, da. De la bunici avem ajutor.
„Au încercat, din câte am mai auzit, variante private de stat cu copiii. Ori cu bone, ori cu altcineva. Mulți nu îți permit să plătească pe altcineva. Nici să rămână părinții acasă, care poate doar unul singur mai are serviciu. Apelează la rude”, a declarat Dănuț Cernat, vicepreședinte Federația Națională a Părinților.
La sfârșitul lunii septembrie a fost adoptată o ordonanță de urgență prin care unul dintre părinți poate beneficia de zile libere plătite, în cazul în care unitatea de învățământ își suspendă activitatea.
„Acest sprijin se acordă prinților copiilor care au până în 12 ani, se află în sistemul de educație antepreșcolară și preșcolară. De asemenea, el reprezintă corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii la 30 septembrie 2021.
Proiectul de lege pentru aprobarea acestei ordonanțe privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii virusului SARS-COV-2 a fost adoptat miercuri de Senat cu 128 de voturi ”pentru” şi o abţinere. Concret, acesta prevede ca adulții să beneficieze de acest concediu și în cazul vacanțelor școlare neprevăzute.