dobroge.tv

Live

Slujbă de pomenire a eroilor eleni, la Biserica Greacă Metamorphosis din Constanța cu ocazia „Zilei Marelui NU”

28 octombrie 2021
Publicitate

Grecii din Constanța au celebrat „Ziua Marelui Nu”. Aceștia au participat la o slujbă de pomenire a eroilor eleni care a avut loc la Biserica Greacă Metamorphosis. Ziua marchează sacrificiul care a conservat libertatea, mândria și independența elenismului. Concret, sărbătoarea comemorează pe cei care au murit în timpul luptei anti-fasciste.

Ziua Marelui NU este o sărbătoare națională în Grecia, Cipru și în toate comunitățile elene din diasporă. În această zi, oamenii comemorează atitudinea premierului grec Ioannis Metaxas, aflat la putere în acea perioadă, care a respins ultimatumul dat de dictatorul italian Benito Mussolini pe 28 octombrie 1940.

Atunci premierul a zis acel „NU”. De aceea este „Ziua Marelui NU”. Fără să stea pe gânduri și în următoarele două ore, Grecia a fost chiar cotropită și așa mai departe. Multe pierderi de vieți, multe jertfe”, a declarat Anton Traian Antoniadis, președintele comunității elene Elpis Constanța.

Cunoscută și sub denumirea de „Ziua Demnității”, Marele NU este una dintre cele mai importante sărbători ale Greciei. În această zi sunt comemorați toți cei care au murit în timpul luptei anti-fasciste.

Sărbătorim demnitatea. La vremea aceea, 28 octombrie 1940, a poporului și a prim ministrului grec care a zis un „nu” hotărât trupelor lui Mussolini care voiau să intre ca prin brânză în Grecia”, a mai declarat Anton Traian Antoniadis, președintele comunității elene Elpis Constanța.

La Biserica Greacă Metamorphosis din Constanța a avut loc o slujbă de pomenirea a eroilor eleni. Slujba nu a fost ținută numai în limba greacă, ci și în română.

Am parcurs aici în Grecia multe etape de sacrificiu ca valorile și credința în Dumnezeu sunt cele care ne țin în viață și fac aceste două popoare să nu poată fi îngenunchiate sau, mai rău, distruse”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Potrivit președintelui comunității elene de la Constanța, sacrificiul luptătorilor greci din 1940 a conservat libertatea, mândria și independența elenismului într-un moment de cotitură critică în istoria sa. În timpul războiului, ziua de 28 octombrie a fost sărbătorită de către toate comunitățile elene din lume și din țară, iar după încheierea celui de-al doilea război mondial, această zi a fost declarată sărbătoare oficială.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233