Pasajul de la Gară, pictat de liceeni: „Vreau ca și Constanța să fie un oraș mult mai colorat”
Pasajul pietonal de la Gară are de astăzi un nou aspect. Toți cei care vor trece pe aici se vor bucura de multă culoare și veselie. Totul a fost posibil grație unor tineri pasionaţi de artă, care au vrut să își aducă în acest fel contribuția la înfrumusețarea oraşului de la malul mării. Elevii de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța au continuat munca pe care au făcut-o artiștii din Bacău atunci când au pictat cealaltă parte a pasajului.
Pasajul de la gară era cunoscut ca un loc plin de mizerie, plin de gunoaie, în care trona mirosul neplăcut. Imaginea acestuia a început să se schimbe în ultimele luni datorită unor tineri implicați.
Ideea schimbării pasajului a venit chiar din partea tinerilor voluntari ai asociației. Ei și-au dorit ca acest loc prăfuit și pustiu prin care treceau zilnic să devină un spațiu plăcut, plin de viață, în care să le fie drag să se oprească și să petreacă timp cu prietenii.
„În acest proiect noi ne-am dorit foarte tare să aducem puțină culoare acestui oraș. De aceea, acum aproximativ un an de când am depus proiectul „Underground Art Flipping”. A fost chiar primul meu proiect scris și finanțat. Am reușit să aducem puțină culoare și puțină inițiativă în rândul tinerilor”, a declarat Daria Popa, coordonatorul proiectului „Underground Art Flipping”.
Elevii de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” s-au înarmat cu pensule, cutii de vopsea viu colorată, trafalete și multă imaginație. Bianca Hirobedi este elevă în clasa a XI-a. Nu știe încotro o va duce viitorul și cât timp va mai rămâne în orașul natal. Însă, vrea să lase în urma ei o amintire.
„Noi mergem pe ideea de temă marină, având în vedere că Constanța este un oraș maritim. Colegii mei fac o meduză și noi începem să facem pești. Rezultatul încă nu știm, va fi surpriză”, spune Bianca Hirobedi, elevă.
„M-am implicat în acest proiect deoarece vreau ca și Constanța să fie un oraș mult mai colorat și să încurajez proiectele care implică tinerii artiști”, spune o elevă.
Trecătorii văd cu ochi bun inițiativa tinerilor însă sunt de părere că administrația locală mai are multe de făcut în ceea ce privește această zonă. Și asta pentru că pasajul se inundă la fiecare ploaie, spun ei, iar rampa pentru persoanele cu handicap este foarte abruptă. De asemenea, este nevoie și de supraveghere video pentru ca munca elevilor să nu se transforme în mâzgălituri cu graffiti.
„Este un lucru bun, dar înainte de asta ar fi trebuit făcut ceva să se scurgă apa că se inundă când plouă și se face noroi de nu poți trece. Cred că o să muncească degeaba copilașii ăștia că o se strice în cel mai apropiat timp când va ploua”, spune o constănțeancă.
Cu toate acestea, pasajul de la Gară s-a transformat încet-încet într-un loc sigur care să funcționeze nu doar ca loc de trecere, ci și ca spațiu dedicat artei. Proiectul „Education Art – Flipping” este finanţat cu 98.400 lei prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”.