Caiac- canoe, un mod de viaţă! Premii importante obţinute de copiii de la CS Farul Constanța: "Dacă nu ai ambiție... s-a dus totul"
Forță, ambiție, multă muncă - sunt câteva dintre calitățile pe care trebuie să le aibă cei care practică sporturi nautice. Caiac-canoe este unul dintre acestea. Secția de la Clubul Sportiv FC Farul are copii talentați, care au câștigat premii importante și care, cu siguranță vor avea rezultate remarcabile în viitor. Unul dintre antrenorii care se ocupă de sportivi este Gabriel Aftenie, fiul regretatului Ștefan Aftenie.
La baza nautică de la CS Farul Constanța, antrenamentele sportivilor la kaiac-canoe încep puțin după ora 8 dimineața. Se dă startul cu alergare și exerciții de încălzire.
Toate au loc cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Distanțarea fizică și un număr limitat de sportivi sunt pe primul loc. Apoi, tinerii își iau bărcile și se duc pe lacul Siutghiol. Aici începe aventura.
După încălzire, sportivii ies pe apă pentru a-și continua antrenamentul. Este nevoie de multă muncă, forță și determinare. De exemplu, pentru a învăța să își țină echilibrul în barcă, elevii au nevoie de cel puțin o lună de pregătire.
Grupe de la începători până la tineret se antrenează la Secția de Caiac-Canoe. Spre deosebire de anii trecuți, când existau și 17 seniori, clubul nu are în prezent sportivi la această categorie. Dar cei care se antrenează sunt ambițioși și au obținut premii importante. Este și cazul lui Răzvan Badalachi. Este la categoria juniori 1. De 6 ani face kaiac-canoe și a fost de 2 ori campion național, iar de alte 2 - vicecampion național. Știe foarte bine ce calități trebuie să aibă pentru reușită și are planuri mari pentru viitor.
Și Georgiana, de la grupa de
juniori 2, este un sportiv ambițios. Își dorește ca în timp să fie selectată în lotul național și să participe la marile competiții de kaiac-canoe. S-a urcat în barcă în urmă cu 4 ani. Și acum își amintește cum a fost când a luat contact cu acest sport.
Copiii de la secția de kaiac-canoe sunt antrenați de Gabriel Aftenie și Alina Chirilă. Foști sportivi, au luat parte la campionate europene și mondiale, aducând pentru România premii importante. Pentru Gabriel, sportul este trăsătură de familie. Duce mai departe ce a moștenit de la părinții lui: Maria și regretatul Ștefan Aftenie.
Face ca orice antrenament să fie o plăcere și se străduiește să îi motiveze pe copii.
Lucrul cu copiii nu este ușor, însă oferă foarte multe satisfacții, spun antrenorii. Cea mai importantă - reușita. Și tocmai de aceea, muncesc împreună cu sportivii pentru ca rezultatele să fie pe măsură.
Grupul de sporturi nautice a trecut de-a lungul timpului prin mai multe etape, chiar și atunci când ne referim la evoluția bărcilor cu care au loc antrenamentele. Și echipamentele, în care se investește zeci de mii de euro, au un rol foarte important la dezvoltarea unui sportiv.