dobroge.tv

Live

Violeta a reuşit să-şi salveze băieţelul din iadul flăcărilor: “Asistentele plângeau de cei de la terapie intensivă”. Fostul manager anunţă dezvăluiri: „Dacă până acum am tăcut, o să le spun pe toate”

05 octombrie 2021
Publicitate

Tragedia de la Constanța, unde șapte femei bolnave de COVID au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secția Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase este atent anchetată cu participarea experților de la Insemex. Se efectuează teste și se fac măsurători de specialitate. Între timp, unii pacienți care se aflau internați în alte unități medicale din județ s-au externat astăzi. O parte din ei a mers la spitalul ars pentru a-și recupera bunurile. Aceștia își amintesc cu groază starea de şoc prin care au trecut.

Printre norocoșii care au rămas în viață, se află și Violeta, unul dintre pacienții care se afla în spital în momentul izbucnirii incendiului. Era internată împreună cu băiețelul ei de aproape 4 ani. Este încă în stare de șoc, dar este fericită că este bine și că și-a scos repede copilul din calea pericolului.

„N-o să uit niciodată așa ceva. Eu mă gândesc că era noapte, păi muream acolo. Noi dacă eram și infectați, nici nu aveam miros. A fost groaznic. Eu am avut noroc că eram pe picioarele mele și am putut să alerg cu copilul pe scări, dar alți oameni nici nu puteau să coboare, asistentele plângeau de ei și de ăștia de la terapie intensivă”, a povestit Violeta Drezaliu.

Cele întâmplate i-au marcat pe toți constănțenii. Oamenii spun că nu ar vrea să fie nevoiți să se interneze într-un spital de stat.

„Mai bine mori acasă decât să mori ars”, a spus o constănţeancă.

Rând pe rând, pacienții a căror stare se sănătate s-a îmbunătățit au fost lăsați să meargă acasă. Dacă luni dimineață, mai erau 36 de persoane internate la Spitalul Județean Constanța, la orele prânzului au fost externați 6 oameni care urmează să-și continue tratamentul la domiciliu.

„La acest moment, în evidențele Spitalului Județean Constanța sunt 30 de pacienți transferați de la Spitalul de Boi Infecțioase. 9 se află la Terapie Intensivă, unde inițial erau 14, dar pentru că evoluția a fost favorabilă, au fost mutați în alte zone special amenajate pentru pacienții infectați cu SARS-COV2, alţi 11 sunt în aceste secţii extensii COVID, 10 sunt internaţi în secţia exterioară de la Agigea”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

La spitalul de la Palazu au ajuns vineri 52 de pacienți. Dintre aceștia, 10 au fost externați până în momentul de față.

„Dintre cei rămași, 14 au fost forme severe, 26 medii și 6 ușoare. Ei sunt stabili așa în mare, dar știți că starea lor e destul de incertă de la o zi la altă. Și o formă ușoară poate evolua spre o formă severă”, a declarat dr. Ariadna Fildan, șef secție Pneumologie II la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța.

Tragedia de la Constanța este acum anchetată și de specialiștii de la INSEMEX Petroșani, care au început deja prelevarea de probe din spital. Mai mulți pompieri au fost audiați.

„Când au ajuns primele forțe s-au văzut flacăra foarte mare și fumul dens care ieșea și multe persoane care erau disperate, practic să fie evacuate. Decedații au fost la parter la secția de ATI. În momentul când am pătruns în interior cu aparatele de respirat cu mască, am văzut persoanele care erau în pat”, a spus Dan Constantinescu, pompier.

„Prima dată eu am acționat pe partea bulevardului Ferdinand; am intrat pe geam la Terapie Intensivă de unde am salvat o persoană. Era intubată, era cu masca de oxigen, clar această persoană nu se putea salva”, a spus Ciprian Dorobăţ, pompier.

Atât autoritățile cât și anchetatorii încearcă să depisteze cauzele care au dus la declanșarea exploziei și incendiului care au răpus șapte femei ce zăceau cu masca de oxigen pe față.

„Urmează să ridicăm documente pe care ni le vor pune la dispoziţie reprezentanţii spitalului ca să observăm dacă existau autorizaţiile şi avizele necesare pentru întreaga structură, pentru instalaţiile folosite, instalaţia electrică, instalaţia de oxigen şi pentru alte tipuri de instalaţii sau aparatură ale spitalului. A ridicat, tot aşa prin punerea la dispoziţie de către reprezentanţii spitalului, sistemele de înregistrare video a camerelor din cele 7 saloane și de pe holul secției ATI”, a declarat Zafer Sadâc, procuror.

Managerul Spitalului, Stela Halichidis, a fost demisă chiar în seara tragediei. Ea se apără spunând că a cerut tot timpul bani pentru instalația electrică dar n-a primit nimic.

„Toată lumea știa, cum să se facă că nu știe? Și acum, am zis, o să spun, dacă până acum am tăcut, o sa le spun pe toate exact asa cum au fost. Le-am trecut și cu roșu că nu au fost aprobate. Ca să obții autorizația trebuie să ai niște dotări. Trebuia centrala în primul rând”, a declarat dr. Stela Halichidis, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța efectuează o anchetă pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere calificată.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233