dobroge.tv

Live

Curățenia de toamnă este în toi pe plajele de pe litoral: voluntarii de mediu au început să curețe nisipul de deșeurile rămase în urma turiștilor

29 septembrie 2021
Publicitate

Plaje pline de plastic, măști, metale și mucuri de țigară. Sunt doar câteva dintre amintirile pe care le-au lăsat turiștii după sezonul estival pe litoral. Marea Neagră este considerată de Comisia Europeană cea mai poluată, după cea Mediteraneană. Cele mai murdare porțiuni de nisip sunt în Năvodari și în Mamaia Nord, spun specialiștii. La polul opus, cea mai curată este cea din Tuzla.

În fiecare an la sfârșit de septembrie, voluntarii de mediu de pe litoral încep să curețe nisipul după turiștii care au petrecut o vară la malul mării. Cele mai multe fragmente poluante sunt mici și foarte mici, și scapă utilajelor care curăță plajele. Sunt deșeuri care nu pot fi strânse decât manual.

Aceste deșeuri sunt un pericol pentru toată lumea, atât pentru noi ca oameni (nu mai spun pentru copii) dar mai ales pentru animale și pentru viețuitoarele marine. Mare parte din viețuitoare, sau chiar și păsările le confundă pe acestea cu diverse mâncăruri și le mănâncă din greșeală. Chiar am întâlnit câteva cazuri în care în burta peștelui s-a găsit plastic”, a declarat Anca Gheorghe, coordonator activități ONG Mare Nostrum.

Nu e nimic surprinzător. După o vară plină de restricții, în care toți romanii au ales mai degrabă litoralul românesc, organizațiile non-guvernamentale se așteptau la cifre uriașe pentru monitorizarea de toamnă. Mucul de țigară este cel mai întâlnit deșeu, reprezentând aproximativ 45% din totalul gunoaielor identificate și este urmat de diferite obiecte din plastic. Alături de acestea, au mai fost găsite și seringi, scutece sau absorbante folosite, diverse materiale textile, ceramică, metal și hârtie.

Noi nu ne bucurăm de plajă, copiii nu se bucura de plajă, în schimb când începe școala și se termină sezonul toate localitățile sunt invitate să facă curățenie”, spune o voluntară.

Eu nu consider, ca și localnic, în momentul în care vin turiștii să lase gunoaiele. Atâtea timp cât sunt tomberoane, să se arunce la gunoi”, spune o altă voluntară.

Rezultatele monitorizării de toamnă fac de rușine plajele românești și lasă un gust amar în urmă.

Soluția europeană pentru viitor se numește Pactul Verde. Prin acesta dedicăm 40% din cele 800 de miliarde de euro pentru proiectele de mediu”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București.

România a primit 12 miliarde de euro pentru proiectele de mediu prin Planul Național de Reconstrucție și Reziliență, semnat în urmă cu două zile la București. Plasticul de unică folosință, a fost interzis în Uniunea Europeană din luna iulie a acestui an: farfuriile, tacâmurile, paiele sau bețișoarele de urechi nu vor mai putea fi puse pe piață.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233