dobroge.tv

Live

Certificatul de vaccinare la control: constănțenii au fost nevoiți să-l prezinte pentru a intra în restaurante, baruri și cafenele

28 septembrie 2021
Publicitate

Masa în oraș este de acum înainte condiționată de vaccinul anti-COVID-19. La intrarea în restaurante, cafenele sau baruri, constănțenii sunt verificați. Aceștia trebuie să prezinte fie dovada imunizării, fie un rezultat negativ al testării. Potrivit reprezentanților unităților alimentare, cei mai mulți dintre clienți s-au conformat. Alții însă au fost nemulțumiți și s-au simțit discriminați. Măsura a intrat în vigoare de ieri, iar astăzi incidența în municipiu a trecut de pragul de 4 la mia de locuitori.

Așa au fost întâmpinați marți mai mulți constănțeni care au dorit să ia masa la prânz în oraș. La intrarea în restaurant li s-a cerut certificatul verde.

Reporter: Cum vi se pare această măsură de a arăta certificatul la restaurant?

Constănțean: Oportună.

Mi se pare o măsură foarte bună, deși nu prea mai merg eu la restaurante, dar mi se pare o măsură bună”, spune o constănțeancă.

Am o părere foarte bună. Dacă toată lumea se vaccina, nu mai ajungeam aici”, spune o altă constănțeancă.

Nu toți clienții au fost însă încântați de noile reglementări. Reprezentanții unităților alimentare spun că trec prin situații destul de neplăcute atunci când nu le permit accesul înăuntru celor care nu prezintă dovada vaccinării.

O măsură discriminatorie, da. Pentru faptul că nu toată lumea poate să aibă un certificat d-ăsta de vaccinare. Sunt oameni care sunt bolnavi și care nu pot să facă vaccinurile. Da, se poate cu testul dar e vorba de buzunar. De banii fiecăruia”, spune o constănțeancă.

Peste clienți nemulțumiți am dat, da. Din păcate nu avem ce să facem. Am dat și peste clienți care nu aveau cum să dovedească acest lucru și pe care a trebuit din păcate să îi lăsăm să plece”, a declarat Bogdan Brezoiu, șef sală restaurant.

Astfel, conform reglementărilor în vigoare, începând de luni, 27 septembrie, accesul în restaurante, evenimente sportive, săli de spectacole, cinematografe, nunţi, botezuri sau alte evenimente private, se poate face numai pe baza Certificatului COVID.

Documentul trebuie să ateste fie vaccinarea cu schemă completă, fie existenţa unui rezultat PCR negativ, valabil 72 de ore, sau a unui rezultat negativ la un test rapid, valabil 48 de ore, fie trecerea prin boala COVID în ultimele şase luni.

Selecționarea clientelei pe acest criteriu atrage după ea și pierderi semnificative în buzunarele celor din industria ospitalității. Un număr mai mic de clienți înseamnă și încasări reduse. Patronii se tem că se vor trezi din nou în postura de a trimite angajații în șomaj.

Domeniul HoReCa dar și alte activități din Constanța vor fi afectate, având în vedere că 30% din populație este vaccinată scade semnificativ numărul clienților pe care îi putem avea și mai ales că suntem și în perioadă de extrasezon, vor urma niște luni foarte dificile”, a declarat Nicu Lascu, patron restaurant.

Pe de altă parte, în ultimele zile a crescut constant numărul de persoane care au venit să se imunizeze.

În urma restricțiilor impuse pentru a intra în zone de alimentație, în mall-uri, la evenimente, au început să vină foarte multe persoane. Ieri am avut mai mult de 350 de persoane care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson”, a declarat dr. Ortanza Dancă, coordonatorul centrului de vaccinare de la Pavilionul Expozițional.

Până acum au fost descărcate peste 3 milioane de certificate de vaccinare la nivel național, dintre care 650.000 au fost generate doar în ultima săptămână. De asemenea, în municipiu rata de infectare a ajuns la 4.13, iar în județ incidența a trecut de pragul de 3 la mia de locuitori.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233