Scrumierele stradale sunt pline de deșeuri, iar străzile de mucuri de țigară: cei care aruncă chiștoacele pe jos riscă amenzi
Pline de gunoaie sau defecte – așa arată majoritatea scrumierelor stradale din Constanța. În schimb, mucurile de țigară sunt peste tot! Prin parcuri, în iarbă, pe șosele, în parcări sau pe trotuare - chiștoacele sunt gunoaiele pe care oamenii le aruncă cel mai des fără să își dea seama că încalcă reguli de bun simț și norme de sănătate, spun specialiștii.
Așa arată una dintre scrumierele stradale amplasate în apropierea stațiilor de autobuz. Aceste recipiente au fost montate de mai bine de un an de zile și fac parte dintr-un proiect privat al unei companii internaționale de țigarete. Deși scopul inițial era acela de a recicla mucurile de țigară, acest lucru nu este posibil din cauza oamenilor care aruncă tot ce nu le este necesar în aceste mini pubele.
De exemplu, o scrumieră este plină ochi cu tot felul de deșeuri, în timp ce mucurile de țigară zac pe stradă. Pe de altă parte, unii constănțeni recunosc că nici nu știau de existența lor sau nu le cunoșteau utilitatea.
„Nu le-am observat până acum. Da, ce să zic. Interesant”, spune un constănțean.
„Care? Astea roșii? Niște mizerii, dar nu știu pentru ce sunt. Pentru țigări, pentru sucuri?”, spune un alt constănțean.
„Da nu știu dacă le folosesc cei care fumează că majoritatea aruncă pe stradă, jos. Mult mai mult de 50% aruncă numai jos”, spune un alt constănțean.
Este realitatea tristă pe care o constată și activiștii de mediu. Orașul nu este singurul care se confruntă cu această problemă. Se fac periodic monitorizări pe plajele de pe litoral, iar concluziile sunt de cele mai multe ori triste. În luna aprilie aceștia au contabilizat peste 1.700 de astfel de bucăți, însă se așteaptă ca la sfârșitul lunii, atunci când vor trage linie, cifra să fie mult mai mare.
„Plajele litoralului românesc au ca principal deșeu mucul de țigară. Practic este cel mai numeros, cel mai des întâlnit. De multe ori nu-l vedem pentru că este îngropat în nisip și ni se pare că plaja este curată dar în realitate sunt foarte multe mucuri de țigară rămase”, a declarat Mihaela Cândea, director ONG „Mare Nostrum” Constanța.
Cei care aruncă țigările pe jos riscă să fie sancționați. Tot cu amenzi se pedepsesc și alte comportamente anti-sociale precum scuipatul, aruncatul cojilor de semințe sau a ambalajelor de orice fel.
„Se sancționează cu amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru persoane fizice și cu amenzi de la 1.500 la 2.500 de lei în cazul persoanelor juridice”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
Din păcate, în topul gunoaielor din lume, resturile de ţigară sunt pe primul loc. Potrivit unui studiu realizat la nivel mondial de mai mulți specialiști, 767 de milioane de kilograme de chiştoace se adună în fiecare an.