Angajare asistată pentru cei cu dizabilități: proiectul prin care persoanele cu nevoi speciale sunt integrate pe piața muncii
Persoanele cu dizabilități ar trebui școlite și integrate pe piața muncii, nu doar susținute financiar de către stat. Este motivația care stă la baza unui proces numit „angajare asistată” derulat de mai mulți specialiști. Angajarea asistată este o noutate în România și este menită să-i ajute pe cei cu handicap să devină activi și să-și găsească locul în societate.
În România sunt peste 850.000 de persoane cu dizabilităţi. Vorbim de oameni cu idei şi planuri de viitor care merită o a doua şansă. Valentin are 25 de ani și a vrut să fie maseur însă nu a găsit de lucru în domeniu.
„Când am terminat școala am vrut să caut un loc de muncă la Eforie Nord ca maseur și nu am găsit. Greu se găsește un loc de muncă potrivit”, a declarat Valentin Solomon.
O fundaţie care îi ajută pe tinerii cu dizabilităţi l-a inclus într-un program de angajare asistată şi i-a găsit un loc de muncă într-o pizzerie.
„Prepar materie pentru pizza: mozzarella, ciuperci, ce e nevoie. Toc la robot acolo. Unii taie roșii, eu ceapă, mai multe. Și pentru salate. Pregătesc și deserturile acolo”, a mai declarat Valentin Solomon.
Cei care au un handicap se integrează foarte greu în societate. Pentru ei, găsirea unui job este un adevărat calvar. Ionuţ Uzun a vrut să devină silvicultor însă programul de angajare asistată i-a oferit o surpriză:
„Fabrică de înghețată, manipulant cutii. Am fost trimiși la bandă, am pus pe bandă înghețată ca să le ambalăm. Bine, a fost mai greu cu adaptarea colegilor”, a declarat Ionuț Uzun.
„O persoană ca Ionuț se adaptează greu pentru că nu știe ce înseamnă munca. Acum a văzut, este prima dată când a muncit. Eu m-am bucurat nespus de mult. Și el s-a bucurat, având în vedere că erau și niște bani care intrau în casă și munciți de el”, a declarat Vasilica Mihai, mama lui Ionuț.
Însă, cu paşi mici se pot face lucruri mari. Specialiştii în angajare asistată încearcă să-i ajute pe toți care au probleme. Aceștia construiesc un profil vocaţional al persoanei cu handicap şi apoi caută pe piaţa muncii cea mai potrivită slujbă.
„Este conștientă de ceea ce poate să facă. Identificăm ceea ce știe, poate și îi place să facă și locul potrivit persoanei respective. Și monitorizarea la locul de muncă este foarte importantă. Acesta este un alt pas. Și implicarea familiei, evident”, a declarat Alina Sachelaru, fundația Health Action Overseas România.
Procesul de angajare asistată încearcă să fluidizeze accesul persoanelor cu dizabilități pe piaţa locurilor de muncă.
„Pentru început, întâi îi integrăm în echipa noastră, după care le dăm lucruri simple, nu îi aruncăm în gura lupului încă din prima. Asigură marfă, etichetează, mai consiliază clienți”, a declarat Cușa Dimciu, angajator magazin articole sport.
„Pentru noi este ceva nou din punctul nostru de vedere, al angajatorului. Dar suntem deschiși să-i acceptăm printre noi. Totodată și învățăm, ei de la noi și noi de la ei. Unii s-au integrat mai ușor, unii un pic mai greu, dar dacă au voință, orice se învață”, a declarat Mariana Mailat, angajator fabrică de înghețată.
În străinătate, astfel de exemple nu sunt deloc rare, iar iniţiatorii proiectului speră ca ideea lor să îi inspire şi pe alţii. Statisticile organizaţiilor non-guvernamentale din România arată că în ţara noastră doar patru persoane cu handicap din 100 îşi găsesc o slujbă.