Redeschiderea școlilor, grija părinților: au luat cu asalt magazinele în căutare de rechizite și produse sanitare
Școala reîncepe cu griji, dar și cu cheltuieli. Părinții au făcut o vizită la raionul cu rechizite pentru a suplimenta materialele de care copiii au nevoie în sălile de curs. Nu au plecat însă până ce nu s-au asigurat și de protecția celor mici, așa că au pus în coș măști, sticluțe cu dezinfectant și șervețele umede. Pentru toate aceste obiecte necesare la școală, adulții au scos din buzunare sume consistente de bani.
Școala începe în mai puțin de două săptămâni, iar părinții au început pregătirile pentru ca celor mici să nu le lipsească nimic. În magazine, la raioanele cu rechizite este forfotă. Adulții știu ce le trebuie copiilor, însă obiectele nu ajung la casa de marcat fără părerea micuților. Caietele, penarul și ghiozdanul trebuie să aibă personajele lor preferate.
„La fel ca în fiecare an: rechizite, ghiozdane, tot ce trebuie. Tot ce este necesar și ce cere școala”, spune un tătic.
Mămică: Cumpărăm rechizite.
Reporter: Ce anume?
Mămică: Ce ne mai trebuie. Caiete, cărți, pixuri, tabla înmulțirii să o punem pe pereți.
Bunică: Mă uitam în general pentru penare, genți, caiete.
Reporter: Ce preferințe are nepoțica? Cu personaje din desene, cu ce îi luați?
Bunică: Ea e cu Elsa.
Și echipa Dobrogea TV a fost luni dimineață la cumpărături. La o simplă analiză a prețurilor, părinții au ceva de cheltuit și în acest început de an școlar, mai ales dacă respectă fiecare dorință a celor mici.
Spre exemplu, pentru un ghiozdan care conține strictul necesar pentru școală, câteva caiete, creioane colorate, acuarele, un bloc de desen, stilou, pixuri și un penar, se vor scoate din buzunar aproximativ 300 de lei.
La această sumă se adaugă și banii dați pe materialele sanitare. Pe lângă rechizite, din ghiozdan nu trebuie să lipsească nici kit-ul sanitar. Spre exemplu, într-o borsetă pot fi puse un dezinfectant, alcool sanitar și măști de protecție.
„Cred că undeva la 300-400 de lei. Și mai avem o fetiță acasă de patru ani care începe și ea grădiniță. Îi trebuie și ei ghiozdănel, îmbrăcăminte, încălțăminte. Destule, ce să facem, asta e”, spune o mămică.
Atenția însă la toate aceste obiecte puse în geanta de școală. Medicii trag un semnal de alarmă și îi sfătuiesc pe părinți să se uite bine la modelul de ghiozdan ales.
„Acel ghiozdan de șapte-nouă kilograme. Nimeni nu te învață cum să alegi un ghiozdan când cumperi un ghiozdan. Până unde să fie ghiozdanul, cât de bine să fie ancorat de trunchi și unde să-l ancorezi. Trebuie să se termine la nivelul feselor, sub fese. Să fie breteaua bine reglată ca să nu tragă în spate”, a declarat dr. Iulia Belc, medic primar Medicină fizică și Reabilitare medicală, la 27 iulie 2021, în cadrul emisiunii Rețeta Sănătății.
Pe 13 septembrie, toți preșcolarii și școlarii sunt așteptați în format fizic la școală.