dobroge.tv

Live

Mulți copii și puține creșe, la Constanța: „Cererile sunt foarte mari, sunt de trei ori mai multe decât numărul locurilor disponibile”

20 august 2021
Publicitate

Mulți copii, puține creșe. Lipsa locurilor a devenit o problemă majoră pentru părinții constănțeni. O bună parte din ei vor fi nevoiți să angajeze o bonă, să caute o unitate particulară sau chiar să renunțe la serviciu. Și asta pentru că nu toți copiii vor mai prinde un loc la creșele de stat. Numărul lor este mult sub cel al cererilor. Autorităţile caută soluții însă chiar și așa mulți prichindei vor rămâne acasă.

În Constanța, nevoia de locuri în creșe este extrem de crescută, de două ori mai mare decât capacitatea actuală. Sunt părinți care își depun dosarele chiar și cu un an înainte de a-și duce copilul la creșă, tocmai pentru a fi siguri că au locul asigurat. Chiar și așa, dacă nu întrunesc punctajul necesar riscă să fie lăsați pe din-afară. În acest moment toate cele 300 de locuri pe care municipalitatea le are sunt ocupate.

Avem 300 de locuri care sunt deja ocupate. 85 sunt reînscriși și 115 s-au înscris în prima etapă, după ce noi, municipalitatea am făcut mai mult decât câteva demersuri către Guvern. S-au întâmplat și s-a schimbat Ordinul Comun, astfel încât au mai fost suplimentate cu încă 100 de locuri”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.

Noi am aplicat pentru a intrat la creșa de lângă scara noastră. Ni se părea normal să fim acceptați printre primii, fiind foarte aproape de loc, dar sunt anumite criterii pe care le înțelegem, ca alte persoane să se califice probabil și veniturile, probabil și vârsta la care ne putem înscrie”, spune un tătic.

Și nu este singurul care încă nu a primit un răspuns. Mulţi dintre părinţii care şi-au depus actele la primărie aşteaptă acum cu emoţie afişarea listelor de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială.

Din nefericire, ca în fiecare an, vor rămâne foarte mulți copii pe din afară. Cererile sunt foarte mari, sunt de trei ori mai multe decât numărul locurilor disponibile și nouă ne este teamă că de fapt numărul este și mai mare dar, de fapt, pentru că părinții știu deja că nu au locuri, au și renunțat să și depună cereri”, a mai declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.

Alţii au decis să meargă la privat. Acolo sunt locuri suficiente, precum și personal calificat iar procesul educaţional este unul mai bun.

Ar mai trebui făcute. Sunt prea mulți copii. Este foarte complicat cu actele, să aparții zonei, să ai locuință aproape. Acum depinde. Unde om găsi locuri, dacă găsim locuri. Dacă nu, mai stăm”, spune o mămică.

Trebuie să-i înscrii cu doi ani înainte. Mijlociul de exemplu, din cauza pandemiei, stării de urgență, lipsei de socializare, are întârzieri în achiziții, de limbaj și socializare. Are nevoie de puțină atenție”, spune o mămică.

Preferăm să mai așteptăm un an dar să avem mai multe locuri de a ne duce copiii la grădiniță. Ceva nou, ceva frumos. Dacă vrem să ne ținem copiii în țară trebuie să-i obișnuim să aici este bine, nu că aici este rău”, spune un tătic.

Municipalitate recunoaște că este depășită de situație și chiar dacă vor închiria câteva spații private, tot nu vor reuși să acopere necesarul. Au lansat chiar şi anunțuri pe site-ul instituției, însă doritorii se lasă aşteptaţi. Asta în condițiile în care creșele se deschid în mai puțin de trei săptămâni.

În această ședință de Consiliu Local vom supune atenției colegilor noștri consilieri să mai închiriem încă o locație pentru a o folosi ca și creșă și astfel vom mai avea încă 50 de locuri. Am mai depus la CNI două proiecte și noi sperăm să fim pe lista fericiților câștigători a celor două creșe astfel încât sper să mai beneficiem undeva la 10 grupe de creșe”, a mai declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.

Între timp la alte trei creșe se fac lucrări de reabilitare cu fonduri europene. Pentru un copil, în creșele de stat părinţii plătesc o taxă de hrană în valoare de 15 lei pe zi. La privat tarifele variază între 800 şi 1.500 de lei pe lună, în funcţie de regimul de masă pe care îl doresc aceștia și activitățile educaționale de care beneficiază prichindeii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233