dobroge.tv

Live

Cetatea Capidava a intrat în circuitul turistic

18 august 2021
Publicitate

După un trecut tumultos, Cetatea Capitava a intrat în circuitul turistic. Situată pe malul drept al Dunării, aceasta face parte din seria de castre și fortificații ridicate în timpul Împăratului Traian. Capidava, ca și celelalte cetăți așezate la frontieră, a trebuit să facă față numeroaselor atacuri ale populațiilor barbare. De-a lungul anilor, s-au făcut lucrări peste lucrări pentru consolidarea ruinelor, însă nu au fost suficiente. Acum printr-un proiect al Consiliului Județean Constanța, monumentul istoric a fost restaurat, consilidat și conservat. De asemenea, a fost pus în valoare și situl arheologic de la Cetatea Capidava. Valoarea proiectului a fost de peste 56 de milioane de lei.

Cetatea Capidava s-a ridicat pe malul drept al Dunării, la jumătatea distanței dintre Hârșova și Cernavodă. Aceasta este un monument istoric și una dintre cele mai reprezentative fortărețe de la frontiera Dunării de Jos. După o luptă îndelungată, castrul roman a fost reabilitat și a intrat în circuitul turistic.

Cetatea face parte din seria de castre și fortificații ridicate la începutul secolului al-II-a în vremea împăratului Traian și ocupă un loc important în sistemul defensiv roman.

Proiectul din care a face parte cetatea istorică vizează dezvoltarea durabilă și promovarea turismului în județul Constanța, prin valorificarea acesteia, fiind o parte componentă a patrimoniului cultural național.

În cadrul proiectului s-a urmărit restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea sitului arheologic. Edificiul a fost pus în valoare prin înfiinţarea unui punct de informare turistică, drumuri de acces spre cetate şi platforme carosabile, realizarea unei zone de parcare și a unei alei pietonale de acces, dar și iluminat exterior pentru evidenţierea nocturnă a cetății.

"Proiectul a fost finanțat pe programul opreaţional regional 2007 – 2013, contractul de finanţare a fost semnat în 2013, a fost un drum lung pe care nu l-a abandonat şi nu-l vom abandona niciodată, și-a îndeplinit toate obiectivele, avem o cetate restaurată", a declarat Elena GEORGESCU, director general DGP, Consiliul Județean Constanța.

După ce a fost restaurată cetatea, autoritățile au în vedere și un plan de promovare a acesteia care să atragă cât mai mulți turiști.

"Am început să punem pe hârtie un plan de marketing pentru a vedea cum putem pune în valoare acest sit, ne referim la tot felul de materiale de promovare. Şi am demarat un plan de reabilitare integrală a bazeu arheologice pe care o s-o vedeţi când se va finaliza circuitul de vizualizare, el se finalizează cumva în această bază arheologică", a declarat Aurel MOTOTOLEA, directorul Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța

Oamenii de știință împreună cu studenții de la Facultatea de Istorie și Arheologie din Constanța cercetează în detaliu fiecare parte cu toate ustensilele necesare.

Proiectul „Restaurarea, Consolidarea, Protecția, Conservarea și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” are o valoare totală de peste 56 milioane lei, iar cofinanțarea asigurată din bugetul Consiliului Județean Constanța este de aproximativ 22 de milioane de lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233