Echipa Dobrogea TV, la pas prin două sate din judeţul Constanţa. ''Secretul'' anti-covid - oamenii se imunizează la crâşmă: ''Cel mai bun vaccin este o țuică dimineața și una seara''
La țară oamenii nu se mai tem așa de tare de coronavirus. O arată și datele Direcției de Sănătate Publică Constanța. Din cele 70 de unități administrativ-teritoriale, doar în 14 localități populația este imunizată între 20 și 50 %. De exemplu, în satele Potârnichea și Topraisar localnicii spun că cel mai bun vaccin este țuica. La crâșma din Topraisar a fost astăzi aproape plin. Sătenii s-au întâlnit, spun ei, pentru a se vindeca de boală cu un păhărel. Alții folosesc diferite remedii băbești. Vorbim de ceapă, usturoi, dar şi de ceaiuri. Cert este că, indiferent de cum e feresc de COVID-19, o parte din cei din mediul rural nici nu vor să audă de vaccin.
Potrivit declarațiilor coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, rata de imunizare este scăzută în mediul rural - doar 14% din populație a primit serul împotriva Covid 19. Echipele mobile au ajuns până acum în aproape toate satele din România, anunţă acesta.
La Constanța, Valu lui Traian, Agigea, Techirghiol și Costinești populația este vaccinată între 30 și 50%. La polul opus se situează comuna Dobromir, cu un procent de până la 5%.
Echipa Dobrogea TV a fost miercuri dimineață în două comune din sudul județului. Nu a dat peste niciun doritor să se vaccineze, ba chiar mulți ne-au întors spatele când au aflat motivul vizitei.
- Cel mai bun vaccin este o țuică dimineața și una seara.
-V-ați vaccinat?
- Nu. Sunt bolnav d-aia nu m-am vaccinat.
Sunt afirmațiile unor locuitori din Potârnichea și Topraisar. Oamenii sunt suspicioși și nu au încredere în eficiența vaccinului. Motivul altora este faptul că suferă și de alte afecțiuni, nu au bani să meargă în alte localități să se vaccineze sau le este frică de ace. Oricum ar fi, nu vor să audă de serul care îi protejează de o posibilă infectare cu SARS-COV2.
- Nu
îl fac pentru că nu trebuie.
- Nu. Eu sunt bolnav cu plămânii și cu stomacul.
- Eu una sunt astmatică și nu știu, nu am curaj.
- NU, mi-e frică.
- Eu aș fi de acord să fac cu domnul premier. Cum îi zice..Țîru. Cîțu...mie îmi face serul ălă care îl face Cîțu?
Reprezentanții Primăriei Topraisar susțin că vara aceasta au organizat două campanii de vaccinare, la diferență de 30 de zile. În prima campanie au venit să se imunizeze 45 de persoane, iar în cea de-a doua, doar 30. Situația este similară și alte localități. Autoritățile locale spun că au încercat să-i motiveze pe oameni prin diverse mijloace, însă s-au lovit de aceeași reticență.
"Noi am promovat vaccinarea chiar masiv, dar lumea este reticentă, nu înțeleg de ce", a declarat Leonard Mocanu, viceprimar comuna Peștera.
"Nu vor să se vaccineze. Nu se găsește nicio soluție. Nici bani să le dăm și nu vor", a spus Ismail Sebai, viceprimar comuna Dobromir
Din cele peste 680.000 de persoane, în județul Constanța s-au imunizat până în acest moment cu schemă completă aproximativ 210.000.