dobroge.tv

Live

Vietăți marine, în pericol din cauza braconajului

18 august 2021
Publicitate

Sturionul, morunul, cega, păstruga, dar și midiile, stridiile sau rapanele sunt câteva dintre vietățile marine protejate prin lege. În ultimele zile, pe litoral au avut loc mai multe controale pentru prevenirea și combatarea circulației viețuitoarelor acvatice fără certificat. Cu toate acestea, braconajul acestor specii ia amploare, iar cea mai mare parte din captură ajunge să fie comercializată în unitățile alimentare.

Braconajul sturionilor și a altor pești din această grupă: morunul, cega și păstruga este un fenomen care se întâmplă foarte des la noi în țară.

Sturionii sunt pescuiți pentru carnea, icrele negre și cleiul lor. Supraexploatarea stocurilor naturale i-a rărit, iar cea mai mare parte dintre speciile de sturioni sunt protejate, comercializarea lor fiind limitată.

„Ceea ce avem ca specii protejate la noi în țară sunt, în special, acipenseridaele sau sturionii, între aceştia morunul,cega, păstruga, sunt câteva specii care, diferenţiat, sunt protejate, unele mai mult, altele mai puţin, în sensul că unele sunt aproape dispărute şi pentru care există o listă roşie. Celelalte sunt prohibite la pescuit în perioade importante ale anului, mai ales atunci când se reproduc”,a declarat dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Și cum o cantitate semnificativă din aceste capturi încearcă să ajungă în unitățile alimentare, este foarte important ca achiziționarea materiei prime să se facă doar din locuri specializate și avizate. În general, sturionii pe care îi avem în preparatele pescărești au ca origine sturioni de crescătorie.

"Foarte important și nu dintr-un singur punct de vedere, ci din două: unul ar fi calitatea materiei prime și al doilea ar fi condițiile igienico-sanitare de depozitare și de transport. Lanțul de frig dacă îl întrerupi, materia primă începe să se deprecieze și riști să ai probleme după aia", a declarat Sorin Petcu, manager hotel.

Pe lângă pești, vizate sunt și alte vietăți marine cu rolurile esențiale pentru mediul subacvatic.

"Pentru că sunt specii marine, chiar și moluștelem marine, midiile sau rapanele indiferent că sunt autohtone sau nu, se includ în aceeaşi legislaţie de autorizare a recoltării lor. Foarte multe persoane ocolesc această legislaţie pentru că este destul de costisitor este foarte costisitor să te autorizezi în acest domeniu și braconează", a spus Elena Buhaciuc, biolog.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică au efectuat mai multe controale la societăți alimentare de pe litoral.

"Au fost verificate mai multe societăți comerciale, iar în localitatea Corbu au fost întocmite două dosare de cercetare penală potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, fiind descoperite în primul caz o cantitate de peste 70 de kilograme de peşte din speciile chefal, guvid şi savrid pentru care administratorul nu a putut prezenta documente de proveniență", a declarat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

În ceea ce privește aceste cazuri, comisarii Gărzii Naționale de Mediu nu se pot autosesiza, ci pot interveni doar atunci când sunt solicitați.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233