dobroge.tv

Live

Renaşte istoria Constanţei! După zeci de ani în care au fost lăsate în paragină, mai multe clădiri vor fi reabilitate

12 august 2021
Publicitate

Centrul orașului este plin de istorie și ascunde adevărate comori, care parcă au fost uitate în ultimii ani. Din fericire, în următoarea perioadă, nouă clădiri încărcate de istorie vor fi reabilitate. Edificiile lăsate de zeci de ani în paragină au primit autorizație și urmează să-și recapete strălucirea de odinioară. Cei mai încântați sunt oamenii, care spun că era un adevărat pericol să treci pe lângă aceste monumente.

Găurile din tavan, pereţii scorojiţi, ferestrele lipsă şi podelele rupte – fac parte din tabloul unei clădiri de patromoniu care se află chiar în inima oraşului. Vechi de mai bine de 100 de ani, imobilul din strada Mercur pare că a fost uitat de timp.

Cei mai în vârstă își amintesc de vremurile în care impunătoarea clădire era locuită. Chiriașii au fost evacuați, iar în timp, un val de nepăsare s-a așternut peste impunătorul monument, care acum este în stare avansată de degradare. Singurii locuitori au fost, o bună perioadă, oamenii străzii.

Clădirea este încadrată în clasa 1 de risc seismic, iar reabilitarea ei era absolut necesară.

Din proiect fac parte, în total, nouă clădiri de patrimoniu. Multe dintre acestea se află în zona peninsulară, un loc plin de istorie, pe care cei care ajung pe litoral îl trec pe lista principalelor obiective de la malul mării.

„S-au făcut paşi importanţi în privinţa imobilului de pe strada Mercur, numărul 10. La şedinţa de Consiliu Local anterioară s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ieşiţi în urma studiului de fezabilitate şi urmează demararea licitaţiei pentru reabilitarea clădirii”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța

Nici edificiile care nu se află în subordinea autorităților locale nu au fost uitate. Municipalitatea ia în calcul proiecte prin care toată zona peninsulară să arate cât mai primitor.

"Toate clădirile istorice sau cu valoare arhitecturală ambientală, indiferent dacă sunt în proprietatea municipiului Constanţa sau în proprietate privată, avem în vedere elaborarea unui program multianual, în baza Legii 153 din 2011, prin care să acordăm anumite facilităţi proprietarilor de clădiri astfel încât ei să fie motivaţi să le renoveze", a precizat Alin Vintilă.

Cele nouă clădiri de patrimoniu care vor fi reabilitate se află în administrarea Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public și Privat. În total, regia se ocupă de 22 de imobile de pe raza municipiului Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233