dobroge.tv

Live

Vânzătorii ambulanţi de pe plajă nu se tem de amenzi: ''Îi scot pe aici, intră pe acolo”. Medicii ne recomandă să fim atenți ca să nu ne alegem cu enterocolite

10 august 2021
Publicitate

Cumpărați doar produse ambalate, din surse sigure, pentru a evita problemele digestive. Este sfatul medicilor pentru turiștii aflați pe litoral, în această perioadă. Totuși, oamenii cumpără de la vânzătorii ambulanți. De la debutul verii, plajele au fost invadate de obișnuiții întreprinzători care plimbă gogoși, covrigi sau porumb dintr-un capăt în altul al stațiunilor. În Mamaia, de pildă, autoritățile au dat amenzi, însă vânzătorii par de neoprit, mai ales că există și cerere din partea celor care merg la plajă.

În aceste zile, unele plaje din Mamaia sunt pline. Alături de turiști, printre șezlonguri, la interval de câteva minute, își fac simțită prezența și comercianții ambulanți. Aceștia îi îmbie pe oameni cu porumb, covrigi, fructe și multe alte gustări.

Unii oameni, împinși de poftă și comoditate, cedează uneori în fața acestor produse. Este mai simplu ca gustările să vină direct la șezlong, cred unii turiști.

„Cred că era mai comod. Era mai la îndemână”, spune o turistă.

Însă comoditatea are un preț. Problemele pe care le-au întâmpinat, ulterior, i-au făcut pe unii dintre turiști să renunțe la acest obicei nesănătos.

„Întâmpinând probleme cu copilul, am realizat că nu este ok și am renunțat la obiceiul ăsta. Preferăm să facem ce trebuie”, mai spune turista.

Mulți sunt conștienți de condițiile îndoielnice în care au fost preparate aceste produse. Paza bună trece primejdia rea, iar unii oameni preferă să nu intre în contact cu vânzătorii.

„Modul în care sunt păstrate ne face să nu cumpărăm. Mai bine suntem preventivi și nu cumpărăm”, spune o turistă.

Și medicii ne recomandă să fim atenți. Este important de unde cumpărăm alimentele, ca să nu ne alegem cu enterocolite sau alte probleme digestive.

„Ar fi preferabil să cumpărăm alimente care sunt ținute corespunzătoare, ambalate, din locuri mai sigure”, a declarat dr. Ana Maria Iancu, medic infecționist.

Operatorii plajelor sunt neputincioși în fața acestui fenomen. Ei cer ajutorul autorităților, însă comercianții nu se dau plecați. Iar câtă vreme vor fi pofticioși, vânzătorii ambulanți vor fi nelipsiți dintre șezlonguri.

„Vor exista atâta timp cât oamenii vor continua să cumpere de la ei. Dacă nu e cerere, nu e ofertă. Poliția vine și își face foarte bine treaba. Îi ia, îi amendează, le aruncă, le distruge ce le găsește, gogoși, porumb. Dar ei se duc că-i așteaptă cu mașina sau se duc acasă și iau altele. Îi scot pe aici, intră pe acolo”, a declarat Răzvan Chițan, operator plajă.

Deși comerțul ambulant este total interzis, pe plajele din Mamaia aproape câte un vânzător trece pentru a vinde gogoși, porumb sau fructe de pădure.

Autoritățile locale au dat și amenzi. Numai în ultimul weekend au fost luați în vizor zeci de comercianți. Însă acestea par să nu-i oprească pe cei care vând în condiții improprii.

„Au fost aplicate, în principal în stațiunea Mamaia, 82 de sancțiuni în baza Ordonanței de Urgență nr.99/2000, cea cu privire la comerțul ambulant. Valoarea totală a amenzilor a fost de 80.000 de lei”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

În ciuda măsurilor pe care le vor lua autoritățile, vânzătorii ambulanți vor exista atât timp cât oamenii vor fi mai tentați să cumpere direct dintr-o găleată, de pe plajă decât de la operatorii economici autorizați.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233