dobroge.tv

Live

Cea mai caldă zi din an, la Constanța: turiștii s-au răcorit cu bere și frappe. Medicii recomandă însă să ne ferim de aceste două băuturi

02 august 2021
Publicitate

Astăzi a fost cea mai caldă zi din 2021. Termometrele indicau peste 30 de grade încă de dimineață, iar la orele amiezii aerul de afară era irespirabil. Oamenii au apelat la diferite metode pentru a se feri de căldură. Medicii atrag însă atenția. De multe ori, cele mai folosite tactici pentru a ne apăra de caniculă ne pot face mai mult rău decât bine.

40 de grade la orele amiezii, în intersecție. Atât arătau termometrele în zona unui centru comercial din Constanța. Cea mai călduroasă zi din an a adus temperaturi mult peste valorile normale în toată Dobrogea.

Astăzi ar fi să fie cea mai călduroasă zi. La Medgidia deja s-au atins 37 de grade Celsius, iar în ceea ce privește temperaturile la Constanța, și ele sunt mai mari decât norma”, a declarat Mia Stamate, meteorolog de serviciu Centrul Meteorologic Dobrogea.

Situația nu a fost mai bună nici la umbră. În oraș, în jurul orei 10, termometrele indicau peste 30 de grade. Cei mai norocoși au fugit de căldură pe plajă unde, datorită brizei, temperaturile au fost mai ușor de suportat.

Trebuie să ne relaxăm și noi puțin și e foarte frumos la mare”, spune un turist.

Fiecare a încercat să se răcorească așa cum a putut mai bine. Iar berea rece a fost una dintre variantele preferate de cei care se aflau pe plajă.

Este trecută la răcoritoare pentru noi”, spune un turist.

Reporter: A câta bere e?

Turist: A doua.

Specialiștii atrag însă atenția că acest obicei face mai mult rău decât bine. Din dorința de a se răcori, mulți oameni apelează la metode care le pot pune sănătatea în pericol. Hidratarea cu apă este cea mai importantă, spun medicii.

Alcoolul este contraindicat în perioadele de caniculă. Contrat așteptărilor noastre, o bere ne-ar hidrata, dar nu este adevărat, ne deshidratează. Berea poate produce hipertensiune în condițiile în care persoana respectivă stă în soare”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic.

Într-o zi toridă de vară, un frappe este cea mai bună alegere, cred unii turiști. Totuși, medicii atrag atenția și spun că această băutură nu este recomandată deoarece, din cauza concentrației de cofeină, aceasta poate deshidrata.

Iar acestea nu sunt singurele practici greșite la care recurg oamenii când e cald afară. Vara, foarte mulți setează aerul condiționat pe temperaturi scăzute, supunându-și organismul șocurilor termice.

Din cauza trecerii bruște de la temperatura de afară la aerul condiționat sau persoane care au adormit cu aerul condiționat pornit, au fost multe persoane care s-au adresat din aceste motive medicului. Cu bronhopneumonii, cu pneumonii, cu discopatie cervicală, cu otite, cu cefalee”, a mai declarat dr. Despina Vafiadis, medic.

Meteorologii spun însă că aceste zile de foc nu sunt ceva neobișnuit. Au mai existat și în anii precedenți momente în care Dobrogea a fiert sub razele soarelui, iar maximele au depășit cu mult valorile normale.

Aceste valori termice nu sunt ceva ce nu s-a întâlnit la nivelul Dobrogei. Spun asta pentru că, ca și recorduri lunare, ar fi, de exemplu, pentru Medgidia, pentru partea continentală a Dobrogei, să ne așteptăm la temperaturi de 40 de grade, poate chiar mai mari. Record care s-a atins ultima dată în 7 august 2021”, a mai declarat Mia Stamate, meteorolog de serviciu Centrul Meteorologic Dobrogea.

Vremea se va menține caldă și în zilele următoare, însă valorile vor fi mai apropiate de normalul acestei perioade. Vârstnicii, copiii și persoanele vulnerabile trebuie să evite, pe cât posibil, să iasă din case când temperaturile sunt ridicate.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233