dobroge.tv

Live

S-a dat startul proiectului „Vestigii Subacvatice”: 300 de tineri vor putea admira istoria din adâncuri

28 iulie 2021
Publicitate

Fragmente din vechea cetate a Tomisului, vietăți marine spectaculoase și floră colorată. De aceste lucruri au parte cei care se scufundă în Marea Neagră. 300 de tineri vor beneficia de o lecție de scufundare și de istorie, în același timp, în cadrul proiectului „Vestigii Subacvatice”. Astăzi prima serie formată din 10 tineri curioși au explorat misterele din adâncuri.

Prima lecție de scufundare începe cu echipamentul. Tinerii au învățat cum să poarte corect tot ce le trebuie pentru coborârea în adâncuri și au testat rând pe rând fiecare parte a costumului. Printre primii participanți echipați a fost și Ruxandra, o constănțeancă de 21 de ani.

Reporter: Te descurci?

Ruxandra: Da. Eu zic că da, dar este foarte, foarte greu.

Reporter: Care sunt gândurile tale acum, înainte de scufundare?

Ruxandra: Sunt puțin emoționată, că este prima dată și aștept să văd pești, căluți de mare.

Tânăr: Mă simt foarte bine. Mă simt entuziasmat și abia aștept să văd cum se desfășoară totul sub apă.

Reporter: Ceva emoții?

Tânăr: Am avut la început, dar acum că am văzut echipamentul și am văzut oamenii care vorbesc cu noi și mi-au inspirat încredere, mă simt foarte bine.

Să înoți printre bancuri de pești e într-adevăr o senzație unică. Ideea acestui tip de turism este să promoveze ceea ce avem frumos din punct de vedere natural, iar fauna este cu adevărat spectaculoasă: calcani, pisici de mare, meduze uriașe și căluți de mare. Pe lângă vietățile marine, scafandrii pot vedea și istoria antică, sub apă.

Sunt vestigii ale portului antic Tomis și ale Cetății Tomis. Sunt resturi de ziduri, resturi de vase ceramice, amfore. Sunt sute astfel de bucăți aici în zonă”, a declarat Sebastian Pătrunjei, organizator.

Nu este nevoie să știi să te scufunzi ca să participi la acest proiect, nici măcar să știi să înoți pentru că există instructori care ghidează vizitatorii. Participanții petrec 45 de minute în muzeul subacvatic.

E interesant, foarte interesant. Mulți pești, multe alge. Și se vede foarte bine, spre surprinderea mea. Vizibilitatea este una foarte bună”, spune un constănțean.

Este impresionant. Viața subacvatică chiar e uimitoare. Este total diferit față de ce avem noi pe uscat”, spune un tânăr.

Doritorii pot descoperi, gratuit, până pe 20 august, misterele din adâncuri în cadrul proiectului „Vestigii Subacvatice”. Vizitarea nu va afecta situl arheologic și se va desfășura în mod responsabil și neinvaziv. Toți cei cinci ghizi care îi vor însoți pe vizitatori au specializarea de scafandru arheolog, sub directa supraveghere a acestora vestigiile urmând să fie privite de la o distanță de minimum un metru.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233