dobroge.tv

Live

Turiștii care ajung pe litoral nu mai țin cont de alimentele pe care le consumă: medicii trag un semnal de alarmă

15 iulie 2021
Publicitate

Cuprinși de euforia vacanței la malul mării, majoritatea turiștilor nu mai țin cont de alimentele pe care le consumă. Astfel se face că un concediu pe litoral devine și un mic capriciu culinar. Mulți vin devreme la plajă pentru a prinde un loc când mai aproape de apă, iar în drumul lor, cumpără repede și o gustare de la patiserie. Iar stațiunea Mamaia nu duce lipsă de astfel de magazine nici în acest sezon estival, însă operatorii au fost nevoiți să se alinieze regulilor impuse de autorități. Medicii trag și ei un semnal de alarmă. Aceștia spun că trebuie să avem grijă de unde ne cumpărăm mâncarea, dacă nu vrem ca vacanța să se încheie la spital.

Lăsați purtați de vibrația verii, turiștii care ajung pe litoral gustă din micile plăceri culinare fără să mai ţină cont de condiţiile de preparare ale acestora. Zeci de patiserii, gelaterii şi alte unităţi de tip fast food sunt o adevărată ispită pentru orice trecător.

Reporter: Vă place să mâncaţi de la patiserii?

Turist: Da.

Turist: 16 lei.

Reporter: Şi este gustoasă? Îți era pofta?

Turist: Da, nu îi dam frecvent dar îi facem toate capriciile venind o dată pe an.

De multe ori, în goana spre plajă, mulţi uită de riscurile la care se expun atunci când consumă alimente preparate în diverse condiţii.

Turistă: Sunt şi care lasă de dorit, din păcate.

Reporter: Şi cum alegeţi una foarte bună?

Turistă: Gustăm și dacă ne place mâncăm mai departe, dacă nu, banii irosiți.

Avem încredere. Nu cred că au fost probleme. Noi venim în fiecare an și nu am avut toxiinfecție alimentară. Noi preferăm la hotel”, spune un turist.

Turiştii stau la coadă pentru a cumpăra șaorma, pește la pungă, covrigi sau plăcinte şi pentru a economisi câţiva lei. Majoritatea turiștilor preferă să mănânce fie o plăcintă, fie un covrig, atât la prânz cât și la micul dejun și în acest fel scutesc aproximativ 25 de lei.

Însă trebuie să avem grijă de unde ne cumpărăm alimentele pe care urmează să le consumăm. Medicii trag un semnal de alarmă.

Atunci când asta se întâmplă în fiecare zi și este în detrimentul unor alimente bogate în fructe și legume, atunci nu este sănătos. Categoric, cantitatea de hidrocarbonați ne face rău și la siluetă, dar ne face rău și întregului organism. Și atunci, trebuie multă înțelepciune”, a declarat Eugenia Munteanu, medic de familie.

Zeci de magazine și gherete din stațiunea Mamaia au fost luate la puricat de oamenii legii. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și ai Primăriei Constanța au făcut verificări încă din primele săptămâni ale verii. În urma controalelor, o mare parte din operatori au fost nevoiți să se alinieze regulilor și au făcut modificări pentru a funcționa în legalitate.

Am avut deschis și anul trecut și anul acesta am relocat locația. Din cauza condițiilor impuse de Primărie, nu mai întruneam în alt spațiu care e foarte apropiat, condițiile necesare. A trebuit să suport o chirie mult mai mare și să-mi reloc locația. Deci a trebuit să întrunesc condițiile impuse de Primărie, adică lumea să poată să intre în interior. Vă dați seama că nu mai este ce a fost, ca profit, ca încasări, clar”, a declarat Marius Gratianu, operator economic.

La începutul lunii iulie, aproape 200 de controale au făcut și comisarii de la Protecția Consumatorului. 14 unități de alimentație publică din Mamaia, Eforie Nord și Eforie Sud au fost închise temporar și au fost date amenzi de peste 140 de mii de lei și sute de avertismente.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233