Serviciile all-inclusive sunt rare pe litoralul românesc: „Dacă ar fi fost solicitări mai mari ar fi apărut mult mai multe”
Doar 25 din cele aproape 1.600 de hoteluri de pe litoralul românesc oferă servicii de all-inclusive. Operatorii din turism susțin că nu sunt mulți cei care solicită aceste facilități, de aceea nici oferta la unitățile de cazare nu este mare. Pe de altă parte, serviciile all-inclusive sunt cele mai căutate de turiștii români care merg în țări precum Turcia sau Bulgaria.
Este zumzetul de la ora prânzului din restaurantul unui hotel în care serviciul de all-inclusive este bine pus la punct. Oferta este variată: de la selecția de brânzeturi, la preparate tradiționale și specialitățile bucătarului, toate bucatele îi așteptau aburinde pe turiștii înfometați. Bineînțeles, din meniu nu au lipsit nici deserturile.
La un hotel de patru stele din nordul stațiunii Mamaia, preparatele sunt pe alese pentru toate gusturile. Există inclusiv o zonă de fast food unde se pregătește shaorma proaspătă și caldă.
Pe lângă cele trei mese incluse, turiștii care au optat pentru all-inclusive au parte și de anumite facilități: ateliere de creație și program artistic pentru copii, o bază sportivă, dar și activități de relaxare pentru adulți. Și prețurile sunt însă pe măsură.
„Pe zi, pentru un adult, este 40 de euro ca și all inclusive, în afară de cazare. Pe cameră pentru un studio, adică un dormitor și un living open space este 260 de euro pe noapte”, a declarat Iulia Ghiță, reprezentant hotel.
Ne mutăm la un hotel de trei stele de data aceasta, unde mirosul zecilor de bucate i-a îndemnat pe oameni la masă. Turiștii preferă să meargă la all-inclusive pentru că le este mai comod în acest fel, spun ei, mai ales celor cu copii.
„Am vrut o vacanță fără griji. De mulți ani nu am mai fost pe all inclusive și am zis să nu mai avem griji de masă, de șezlonguri pe plajă. Pentru copii activități frumoase, programul de seară. Sunt multe. E a doua zi, încă nu le-am descoperit pe toate”, spune o turistă.
„Nu stau să umblu după mâncare cu doi copii. Le am pe toate într-un loc”, spune un turist.
Din păcate, sunt doar două din cele 25 de unități de cazare de pe litoralul românesc care oferă astfel de servicii. Țara noastră este săracă la capitolul all-inclusive.
„Au apărut atâtea hoteluri pentru că atât se cere din partea pieței. Cu siguranță, dacă ar fi fost solicitări mai mari ar fi apărut mult mai multe hoteluri. Pe de altă parte, configurația litoralului românesc, faptul că sunt stațiuni compacte, care au hoteluri lângă terase, lângă locuri de agrement sau distracție, unde își pot petrece serile sau timpul liber, generează o astfel de ofertă. Pentru că vine clientul, stă la hotel și seara preferă să meargă undeva să se bucure de stațiune”, a declarat Cristian Bărhălescu, manager agenție de turism.
Pe de altă parte, când vine vorba de litoralul bulgăresc sau turcesc, turiștii români sunt fanii hotelurilor cu servicii all-inclusive și ultra-all-inclusive. Specialiștii oferă o explicație pentru acest lucru și anume că din cauza barierei lingvistice, românilor le este mai comod să știe că au toate mesele și băuturile asigurate.