Bacșișul, un plus în buzunarul ospătarilor: „Seara când facem noi calculul, ajungem și la 200 de lei sau puțin peste”
4.000 de lei pe lună. Atât poate câștiga un ospătar care lucrează în România. Cei care se angajează în acest domeniu, primesc salariul minim pe economie la care se adaugă și atențiile clienților. Pentru mulţi tineri şi şomeri perioada estivală este ocazia perfectă pentru a prinde un post sezonier pe litoral. Cele mai căutate sunt slujbele de ospătar, chelner sau barman.
Studenţii şi elevii sunt principalii abonaţi la slujbe de vară pe litoralul autohton, deşi salariul lunar este mic.
„Să spunem că servesc în medie 50-53 de mese la zi. În general, bacșișul poate fi și un 50 de bănuți, poate fi și 22-23 de lei. Cel mai des șase lei, 10 lei. Seara când facem noi calculul, ajungem și la 200 de lei sau puțin peste”, a declarat Mihaela Cătălina, ospătăriță în stațiunea Mamaia.
Litoralul românesc trăiește intens maximum 40 de zile pe an. De la jumătatea lunii iulie până la finalul lunii august, toată România se mută la mare. O gură de oxigen pentru toți cei care au afaceri pe litoral, inclusiv pentru barmani și ospătari.
„Un client consumă în jur de 70 de lei pentru o masă completă. La cei 70 de lei un client ar lăsa în jur de cinci-șase lei pentru acel ospătar. La noi, un ospătar, în medie, servește maxim 25 de mese pe zi. Asta ar însemna în jur de 120-150 de lei”, a declarat Laurențiu Cataramă, ospătar în stațiunea Mamaia.
Astfel, meseria de ospătar se poate dovedi a fi una foarte bănoasă.
„Este o lege nescrisă dacă o pot numi așa, normal este 10% dar nu toată lumea atinge această notă. Sunt unii care chiar o depășesc dar sunt și persoane care au o notă mare, 1.000 de lei, 1.000 și ceva și te trezești că lasă doi lei”, a declarat Codruț Stuparu, manager restaurant în stațiunea Mamaia.
În centrul și nordul stațiunii clienții au portofelele mai groase și generozitatea pe măsură. Dacă știu cum să îi servească pe clienți, ospătarii pot obține venituri frumoase din bacșișurile lăsate de mesenii mulțumiți.
„Dacă te duci și ai mâncat o friptură de vită sau nu știu, te duci în 100 de lei cu un pahar de vin, tocmai lași un 10 lei. Mi se pare normal dacă serviciile sunt de calitate”, spune un turist.
Turistă: Dacă serviciul este ok, las. Dacă este mai puțin ok, las mai puțin.
Reporter: Cel mai mult cât ați lăsat vreodată?
Turistă: Cred că și 30-40 de lei, depinde ce am luat.
Patronii estimează că banii daţi acum „la negru” drept bacşiş ar putea fi de ordinul milioanelor de euro.