dobroge.tv

Live

Majoritatea grădinițelor de stat, închise pe perioada verii: soluțiile pentru părinții care nu au cu cine să-și lase copiii sunt costisitoare

12 iulie 2021
Publicitate

La bunici, cu bona sau la grădințe particulare și afterschool-uri. Sunt variantele pe care le au la dispoziție părinții constănțeni pe perioada verii, cât timp majoritatea unităților de învățământ de stat sunt închise. Vacanța copiilor nu este atât de relaxantă și pentru adulții care lucrează și care trebuie să găsească soluții. Iar aceste alternative costă. Părinții care nu au noroc de ajutorul bunicilor trebuie să scoată din buzunar în jur și 2.000 de lei pentru a plăti o dădacă sau pentru ca cel mic să meargă la privat.

Parcul Tăbăcăriei, ora prânzului. Copiii aleargă, se joacă și stau la aer. Așa îți petrec micuții fiecare zi de vară. Este și cazul lui Eric și al lui Patrick, doi frați cărora mama lor le acordă toată atenția. Tocmai de aceea, Monica nu lucrează. Și-ar dori să reînceapă serviciul, însă nu a găsit pe nimeni suficient de pregătit, spune femeia, care să aibă grijă de cei mici.

Stau cu ei. Nu am ajutor, bunicii sunt tineri, încă lucrează și nu am ce să fac decât să petrec timp cât mai mult cu ei. Eu, când se poate tatăl. Ne împărțim”, spune Monica.

Copiii merg în mod obișnuit la grădiniță, însă unitatea de învățământ a intrat în vacanță. Ca mulți alți părinți în această situație, Monica trebuie să se descurce. Pentru ea, grădinițele particulare nu sunt o soluție.

Sunt foarte scumpe, în primul rând. Consider că e mai ok să stau eu pentru că fiind doi m-ar costa foarte mult și nu cred că aș avea sincer posibilitatea să plătesc grădinițe. Cel mai convenabil pentru familia mea este să stau eu acasă cu ei”, mai spune Monica.

În parc, pe o bancă la umbră, i-am găsit și pe bunici. Pentru ca părinții unora dintre micuți să poată lucra în continuare, aceștia sunt cei care au grijă de copii pe timpul zilei.

De mică, de la 11 luni, zi de zi stă cu mine. Mami este la serviciu până seara la 17:30 și bunica trebuie să aibă grijă de nepoțică”, spune o bunică.

Bunică: Avem doi nepoței și stăm cu ei în fiecare zi.

Reporter: Părinții lucrează?

Bunică: Da.

Nu același noroc îl au și alte mămici, care au fost nevoite să apeleze la ajutorul unei bone care să stea cu copiii lor. Totuși, dădacele nu se găsesc pe toate drumurile. Site-urile de anunțuri abundă în cereri pentru acest ajutor, însă nu și în oferte.

În momentul de față am apelat la o bonă, după multe încercări. Suntem la a treia încercare și se găsesc foarte greu. Pe zi în mod normal. 80 de lei pe zi este”, a declarat Elena Toma, părinte.

La un calcul simplu, părinții trebuie să scoată din buzunar aproximativ 1.600 de lei pentru o săptămână de lucru de cinci zile. În jurul acestei sume se învârte și taxa la o grădiniță particulară. Pentru cei mai mulți dintre adulții ocupați aceasta rămâne cea mai bună variantă. Aici mănâncă, dorm și participă la diferite activități și ateliere de creație.

Am primit solicitări, am primit și copilași care vin pe perioada de vară în cadrul grădiniței noastre și mai avem locuri disponibile, astfel încât părinții să mai poată merge la serviciu și să-și desfășoare activitatea în mod normal”, a declarat Mihaela Leica, director grădiniță particulară.

Cele mai multe dintre grădinițele de stat din Constanța își închid porțile la 1 august, pentru igienizare și concediul de odihnă al cadrelor didactice. Din 52 de unități de învățământ preșcolar din județ, 32 funcționează pe timpul verii, dintre care doar 17 se află în municipiu, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233