Plajele din stațiunea Mamaia, invadate de alge: turiștii sunt nemulțumiți de mirosul şi aspectul acestora
Pe lângă vreme caldă și distracție, turiștii aflați pe litoral, în Mamaia, s-au lovit și de o problemă - algele aduse la mal. Situația nu este una nouă şi pe cât e de neplăcută, pe atât e de naturală. Autorităţile iau toate măsurile pentru a curăța plajele, însă natura nu poate fi ţinută sub control, spun specialiştii.
Doamna Maria a rămas dezamăgită de algele din sudul stațiunii Mamaia. Din cauza plantelor marine, femeia s-a văzut nevoită să caute alt loc pentru a sta la plajă.
„Sunt destule. Miroase urât, nu putem sta cu copiii aici”, spune doamna Maria.
Algele aduse de valuri la mal sunt o imagine cu care litoralul se confruntă vară de vară. Priveliştea nu este pe placul turiştilor, care se văd nevoiţi să înoate printre ele, dacă vor să se îmbăieze, indiferent de stațiunea pe care o aleg.
„Am fost și în Eforie și în Năvodari la capăt, tot la fel e”, spune un turist.
Turiștii nu se plâng doar de aspectul pe care îl au algele aduse la mal. Acestea, după ce putrezesc, lasă și un miros greu de suportat.
Unii s-au obișnuit cu situația și îndură mirosul greu, pentru câteva ore petrecute pe plajă.
„Nu e vina nimănui. Este vântul din larg și aduce alge. Deocamdată este în regulă”, spune un turist.
Existenţa plantelor marine, deşi este supărătoare pentru turişti, este un semn bun pentru mediu, spun specialiștii.
„Marea produce, pe măsură ce se ridică temperatura, cantitativ, tot mai multe alge și bineînțeles că și curenții marini contează foarte mult. Să vedem ce s-a schimbat acum cu efortul de înnisipare. Este un efort cu care, cu diguri, s-a redus eroziunea costieră, dar în același timp s-a produs o cantitate mare de apă care se stagneze și care este susceptibilă încălzirii și exploziei populației algale”, a declarat Adrian Bîlbă, director C.M.S.N Constanța.
Autorităţile curăță periodic sectoarele de plajă. Pentru siguranța oamenilor, procesul are loc noaptea. Fenomenul poate fi cel mult ținut control prin colectarea tonelor de alge pe care marea le aduce la mal.