dobroge.tv

Live

Cerșetoria a luat din nou amploare la Constanța: oamenii recunosc că primesc câteva sute de lei pe zi

06 iulie 2021
Publicitate

„Dă-mi și mie un leu!”. Este replica pe care o auzim la orice colţ de stradă, la semafoare, pe plajă ori în pieţe. Fenomenul cerşetoriei a luat din nou amploare odată cu venirea verii, acum când orașul este împânzit de turiști. Iar din mila și buna credința a unor oameni, această activitate a devenit una destul de profitabilă. Cerșetorii au recunoscut cu sinceritate, în fața unei echipe Dobrogea TV, că reușesc să câștige, zilnic, câteva sute de lei. Autoritățile locale le recomandă cetățenilor să nu mai ofere sume de bani pe stradă pentru că, în acest fel, cerșetoria nu va fi stopată niciodată.

200-300 lei mami, cum dă Dumnezeu, cum dă lumea să aibă sănătate. Ce dă lumea, primim și noi”, recunoaște Karim.

Aceasta este suma pe care Karim spune că o strânge în fiecare zi din mila celor care trec pe stradă. Și ea, și Osman își petrec zilele lângă gardul Arhiepiscopiei. La un calcul simplu, femeia capătă din această activitate venituri de aproximativ 4.000 de lei pe lună, asta dacă am considera săptămâna de lucru de cinci zile, ca în cazul unui angajat obișnuit.

Karim: N-am casă.

Reporter: Și unde locuiți?

Karim: Uite acolo, pe stradă, într-o casă părăsită.

Osman: Pe strada Revoluției, aici în spate.

Tot lângă Catedrală am găsit-o și pe Eugenia. Viața nu a fost prea ușoară cu ea, iar acum trăiește din ce primește. Mizează pe bunătatea enoriașilor și recunoaște că doar în acest fel poate supraviețui. Chiar în timp ce povestea, s-au mai adunat câțiva lei în buzunarul femeii.

Reporter: Cum vă descurcați?

Constănțeancă: Cu ajutorul nostru că e din cartier!

Pe acești oameni îi vedem peste tot, mai ales în punctele aglomerate din oraș. Cerșetori sunt și la gară, în fața centrelor comerciale, în piețe și pe alei pietonale. Pe Ștefan cel Mare, de pildă, aceste persoane au căutat să dea și ceva la schimb, încercând să câștige simpatie cu câteva acorduri de vioară.

Cât despre trecători, aceștia au păreri împărțite. Unii vor să ajute, alții nu încurajează sub nicio formă această activitate.

Sunt situații și situații. Dacă sunt persoane în vârstă și nu sunt de etnie rromă, mai dau. De multe ori cumpăr produse și le ofer să mănânce”, spune un constănțean.

Depinde cine cere. Dacă cere un copil, prefer să îi dau ceva de mâncare, decât să-i dau bani. Bani nu dau de regulă pentru că am fost martoră în momentul în care au luat banii că îi dădeau mai departe altcuiva deci erau clar trimişi la înaintare”, spune o constănțeancă.

Reporter: Le-ați dat vreodată bani?

Constănțean: Nu, am o idee foarte proastă despre asta.

Autorităţile trag un semnal de alarmă şi le recomandă cetăţenilor să fie prudenţi şi să nu mai ofere bani pe stradă celor care apelează la mila publicului.

Într-adevăr, sunt și oameni care ajung în situații nefericite și au nevoie de ajutor, dar avem destule programe sociale prin care putem să gestionăm și să verificăm beneficiarii acestui ajutor pe care îl dăm noi cu toții. Când întinzi bani pe stradă, nu știi cui îi oferi și este posibil să fie o rețea întreagă care profită de pe urma bunei credinței a cetățenilor”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

De asemenea, angajații Poliției Locale fac des controale și încearcă să identifice cazurile de cerșetorie. Dacă vedeți situații de acest gen, puteți face o sesizare la numărul de telefon 0241.484.205 și să nu dați curs cererilor unor astfel de persoane.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233