BĂTĂI DE CAP, LA PLAJĂ
Constănțenii și turiștii, nemulțumiți de lipsa toaletelor publice din stațiunea Mamaia
La cazare, la privat, la restaurante sau chiar acasă. Sunt câteva dintre locurile pe care turiștii, dar și constănțenii le au la dispoziție atunci când merg la plajă și au nevoie la toaletă. Nicidecum un spațiu special amenajat pentru aceste nevoi delicate. O activitate atât de firească le dă bătăi de cap oamenilor din cauza lipsei toaletelor publice în Mamaia. Autoritățile recunosc că ar fi utile, însă consideră că variante sunt suficiente pentru a rezolva aceste necesități.
„Toaletă publică încă n-am observat”, spune un turist.
„Cred că nu sunt. Ca peste tot, lipsesc cu desăvârșire”, spune o turistă.
„De șase ani vin aici și chiar îi spuneam prietenului meu că e problemă cu toaletele aici, trebuie plătit și sunt cam mizerabile”, spune un turist.
„Ăsta e un mare inconvenient pentru că ești nevoit să pleci acasă”, spune o turistă.
Sunt câteva dintre observațiile turiștilor, dar și ale localnicilor care își petrec timpul la plajă în Mamaia. Indiferent de vârstă, cu sau fără copii, oamenii se lovesc deseori de această problemă. Echipa Dobrogea TV a luat la pas o parte a stațiunii, iar în zona cuprinsă între Pescărie și Cazino, nu a depistat nici măcar un spațiu public destinat nevoilor atât de firești. Acest lucru a fost confirmat de reprezentanții municipalității. Nu există toalete publice în stațiune.
„Într-adevăr, ar fi un serviciu în plus adus celor care vizitează stațiunea Mamaia, să avem și toalete publice. Din păcate, spațiul public pe care îl mai avem la dispoziție în stațiune nu a relevat până acum oportunitate de a construi un astfel de obiectiv”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
Motivul? Stațiunea Mamaia abundă în terase, restaurante și hoteluri unde oamenii pot intra să-și rezolve nevoile fiziologice. Însă aceștia recunosc că nu mereu li s-a permis accesul pentru că nu erau clienții localului respectiv.
Turistă: Am mai intrat în hoteluri și am mai mers acolo.
Reporter: Vă dau voie?
Turistă: Câteodată da, câteodată nu. Încercăm să ne descurcăm. Nu bem prea multă apă ca să nu avem nevoie și ne pregătim de acasă.
O altă variantă ar fi toaletele private care, de-a lungul timpul, au ajuns niște afaceri profitabile. Doi sau trei lei trebuie să scoată o persoană din buzunar pentru a intra la baie.
Reporter: Bună ziua! Este cu plată toaleta?
Angajat toaletă privată: Da.
Reporter: Cât este?
Angajat toaletă privată: Doi lei.
O altă toaletă, același tarif.
Reporter: Bună ziua! 2 lei?
Angajat toaletă privată: Da, dar mai așteptați puțin că sunt ocupate.
Și pentru că plajele sunt sărace în toalete, cei mai mulți dintre turiști sunt nevoiți să plătească.
Turist: Trebuie să plătim.
Reporter: Cum vi se pare lucrul ăsta?
Turist: Nu-i corect, normal că nu-i corect. Vii aici și trebuie să fie amplasate.
Sunt și operatori economici care au pus la dispoziția clienților săi, atât toalete, cât și dușuri pe plajă.
„Da, sunt pe plajă. Chiar două. Și două dincolo de terasă”, spune un turist.
Totuși, cei mai puțini norocoși, care nu s-au nimerit pe o plajă cu toaletă, vor continua să plătească, să alerge până la unitatea hotelieră unde sunt cazați, să ceară permisiunea administratorilor de restaurante și să spere că în viitorul apropiat cineva se va gândi și la ei și la nevoile lor.