Pasaj pietonal de la Gară a fost transformat în galerie de artă: „Nu am văzut nimic mai frumos în Constanța”
Pasajul pietonal de la Gară are de astăzi un nou aspect. Toți cei care vor trece pe aici vor putea admira o galerie de artă, dar și mai multe expoziții de fotografie. Totul a fost posibil grație unor tineri pasionaţi de artă, care au vrut să își aducă în acest fel contribuția la înfrumusețarea oraşului de la malul mării.
„Aici mi-am dorit ca toate persoanele implicate să vină și să si lase un gând bun și să se vadă motivația tuturor celor care au participat”, spune Daria Popa, coordonator proiect Underground Art Flipping.
Vorbim despre un proiect plin de culoare prin care, după aproximativ două luni de lucrări, pasajul pietonal din zona Gării Constanța are de acum o nouă față. Și totul grație unui grup de tineri artiști care s-au hotărât să transforme un loc altădată periculos, într-unul plin de cultură.
„Practic, conceptul este de a schimba acest pasaj, care a fost pentru o vreme uitat de lume, într-un loc pentru tineri. Într-un loc în care tinerii să se simtă în siguranță, să vină să-și petreacă timpul liber și să se bucure de tot ceea ce este în jur. Mai mult decât atât, ne dorim să implicăm cât mai mult din comunitate să vină să-și dea cu părerea despre ce se întâmplă aici și să participe cât mai mult la activitățile pe care noi le organizăm”, a declarat Daria Popa, coordonator proiect Underground Art Flipping.
Acesta va funcţiona nu doar ca loc de trecere, ci şi ca spaţiu în care tinerii îşi vor putea petrece o parte din timpul liber. În acest sens autoritățile locale au în plan organizarea unor concerte de stradă, dar şi expoziţii de fotografie sau de artă.
„La un moment dat o să facem și un concurs de grafitti. Știu că acest termen nu este agreat în stânga și în dreapta, doar că încercăm să-i dăm o altă însemnătate. Încercăm mai departe să facem un perete pe care să-l legalizăm și să-l oferim tinerilor care se pricep la o astfel de artă”, a mai declarat Daria Popa, coordonator proiect Underground Art Flipping.
„Noi continuăm pentru că mai sunt multe de făcut pentru ca pasajul să arate în mod real așa cum este normal să arate. O să rezolvăm problema scurgerii apelor pluviale, ne-am propus ca după ce rezolvăm această problemă să schimbăm tot ce înseamnă pavaj, să amenajăm spațiile verzi la un nivel peste așteptări”, a declarat Felicia Ovanesian, city managerul Primăria municipiului Constanța.
Și cum munca se face în echipă, s-a lucrat de la mic la mare cu multă pasiune și simț de răspundere pentru ca rezultatul să fie unul meritat.
„Pasajul de la Gară este un nou loc pentru tineri. Nu am văzut nimic mai frumos în această Constanța decât acest pasaj. Sora mea chiar a fost implicată aici. Este copilul ei. Și am fost aici, am ajutat, mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu cei care au pictat”, spune o fetiță.
Pe un perete este descris spațiu public în care cetățenii și turiștii se întâlnesc cu istoria Constanței.
Aceste schimbări erau necesare, spun constănțenii, mai ales că de ani buni acel pasaj îi îngrozea pe trecători. Acum aceștia se pot plimba liniștiți printre imaginile feerice care îi înconjoară.
„Acolo în continuare se înfundă, este nămol și miros și toate alea”, spune o constănțeancă.
„Se spunea că dacă intri îmbrăcat, ieși dezbrăcat. Așa se spunea despre acest pasaj. Se reactualizează ceva deosebit, însă trebuie pus sub pază permanentă”, spune un constănțean.
Persoanele cu dizabilități au fost avute și ele în vedere, astfel încât se vor putea bucura și ele de frumusețea expoziției.
„Încercăm să rezolvăm, de ce nu. Vedem cum o putem rezolva, sunt sigură că există o soluție”, a mai declarat Felicia Ovanesian, city managerul Primăria municipiului Constanța.
Pasajul de la Gară s-a transformat într-un loc sigur care să funcționeze nu doar ca loc de trecere, ci și ca spațiu dedicat artei.