FĂRĂ AER CONDIȚIONAT ÎN AUTOBUZ
Călătoria cu autobuzul s-a transformat într-o veritabilă saună: oamenii îndură minute în șir căldura din mijloacele de transport în comun
Aerul condiționat din autobuze nu a fost încă pornit. Chiar dacă vremea nu a fost tocmai favorabilă în ultima perioadă, termometrele au indicat chiar și 32 de grade Celsius, în unele zile. Ceea ce a făcut ca mijloacele de transport în comun să se transforme în saune. Se pare că, potrivit specialiștilor, aparatul poate răspândi virusul SARS-CoV-2. Acesta este și motivul pentru care constănțenii sunt nevoiți să îndure căldura din interior. Mai mult, pasagerii trebuie să poarte în continuare masca de protecție, lucru care face ca respirație să fie îngreunată.
Reporter: Nu merge aerul condiționat aici?
Constănțeancă: Nu merge. E foarte cald.
Călătoria cu autobuzul a devenit o adevărată provocare pentru constănțeni, în special în sezonul estival. Vara a adus pe litoral zeci de mii de turiști, iar o mare parte dintre ei merg cu mijlocul de transport în comun din Constanța.
„Călătoresc de vreo cinci-10 ori pe zi cu RATC-ul și este foarte greu. Mai ales pe căldurile astea. Mai ales că este foarte mare aglomerația”, spune o tânără.
Constănțeancă: Sunt foarte aglomerate. Curg apele pe noi.
Reporter: Și mai ales că nu este aer condiționat.
Constănțeancă: Da, corect. Și înghesuială. Ar trebui să se suplimenteze autobuzele, mai ales că fac naveta zilnic.
Normele COVID-19 au determinat interzicerea funcționării aerului condiționat în transportul public, iar acest lucru nu face decât să transforme călătoria într-o veritabilă saună.
Reporter: Dumneavoastră cum rezistați?
Șofer autobuz: Rezistăm uite așa. Cu puțin geam deschis, ne chinuim. Deocamdată oficial nu s-a spus nimic să dăm drumul, fiecare cum poate.
Reporter: Ați avut reclamații de la călători?
Șofer autobuz: A mai făcut lumea gălăgie, asta este.
Lipsa aerului condiționat îi face pe mulți dintre călători să renunțe chiar și la masca de protecție.
„Da, da se întâmplă mai mereu ca cineva să comenteze că-mi dau masca jos dar nu am ce să fac pentru că mi se oprește respirația”, spune o tânără.
Geamurile deschise sunt sigura sursă de ventilație în aceste condiții.
„Mai bine este cu aer condiționat decât cu geamuri și pe-o parte și pe alta deschise pentru că îți zboară și creierii, nu numai dantura”, spune o constănțeancă.
În plus, regulile privind urcarea și coborârea par că au fost uitate în această perioadă.
„Se urcă prin față și se coboară prin spate. Dar când urcă 80 de inși și se întâlnesc înauntru, despre ce vorbim aici?”, spune un șofer de autobuz.
Specialiștii spun că utilizarea aerului condiționat în astfel de condiții este necesară, însă nu în exces.
„Fiindcă ne temem de pandemie și de transmiterea COVID-ului, oamenii, în mijlocele de transport vor purta în continuare masca de protecție. Nu știu dacă există risc mai mare să se îmbolnăvească folosind aerul condiționat, decât să transpire și să aibă alte consecințe după aceea, nefolosind aerul condiționat. Sunt pentru a folosi aerul condiționat, fără să folosim temperaturi excesiv de scăzute”, a declarat dr, Eugenia Munteanu, medic.
Potrivit reprezentanților regiei de transport din Constanța, la orele de vârf, în trafic se află cu 10% mai multe autobuze decât în mod normal, pentru a evita riscurile produse de aglomerație.