Vacanța cu rulota sau cortul, din nou la modă pe litoral: cei care aleg această variantă plătesc de trei ori mai puțin decât la hotel
Cei care vor o vacanță la mare mai ieftină au de unde alege. Rulota sau cortul sunt din nou la modă pe litoral. Numărul turiștilor care aleg să își petreacă concediul în camping a crescut chiar cu 30%. Au dat hotelurilor de 5 stele pe serile de vară în hamac și micul dejun la umbra copacilor. În plus, cei care aleg această variantă economisesc de trei ori mai mulți bani.
„Patul acesta se unește și dormi fără nicio problemă. Avem aici aragaz, chiuvetă, sobă, dacă ne este frig dăm drumul la sobă și toaleta”, spune un proprietar de rulotă.
Tot mai mulți români aleg cazarea la cort sau rulotă în locul confortului oferit de un hotel de 4 sau 5 stele. Acest lucru vine din dorința de a petrece o vacanță aproape de natură și departe de aglomerația urbană, în special după un an și jumătate de restricții din cauza pandemiei. Cinele la restaurant s-au transformat în picnicuri alături de familie și prieteni la un foc de tabără, un grătar și cu marea la picioare.
Turiștii care își doresc o vacanță tot mai aproape de natură și la un preț de trei ori mai mic, pot alege cazarea la camping.
O familie care a venit cu autoturismul, rulota și cortul plătește în jur de 150 de lei, față de cazarea la un hotel de 3-4 stele pentru care ar fi trebuit să scoată din buzunar cel puțin 450 de lei pe noapte.
Turist: De șapte-opt ani vin aici. Este cea mai simplă și mai ieftină variantă.
Reporter: Ați venit și cu animalul de companie.
Turist: Da, îl cheamă Liță.
O parte din cei prezenți în campinguri sunt turiști străini.
Turist: Două zile am venit aici.
Reporter: De unde sunteți?
Turist: Moldova, din Chișinău.
Reporter: Cum e la mare? Veniți în fiecare vară aici, la camping?
Turist: Nu în fiecare an. Cum și când. Cum se nimerește.
Statul la cort sau rulotă vine și cu o serie de avantaje.
Turist: Și din punct de vedere financiar, pentru că suntem pensionari și nu ne ajung banii pentru hotel.
Reporter: Și mai aveți un avantaj, puteți veni cu animalul de companie.
Turist: Animăluțul, da. L-am luat pentru cea mică.
„De multe ori ne împrietenim aici cu familii și stăm de vorbă”, spune un alt turist.
În campingurile de pe litoral se creează o adevărată comunitate. Oamenii relaționează și organizează jocuri de grup sau în familie. Totodată se respectă o serie de reguli ce vizează traiul la comun: muzica este înlocuită cu ciripitul păsărilor și valurile mării după orele 22.00, iar discuțiile se poartă de cele mai multe ori în șoaptă.