Colectarea selectivă, pe banii constănțenilor: reprezentanții asociațiilor de proprietari sunt revoltați
Cu banii locatarilor - așa trebuie fie achitate pubelele de gunoi pentru colectarea selectivă. Reprezentanții asociațiilor de proprietari sunt revoltați și spun că această măsură este abuzivă. De cealaltă parte, municipalitatea spune că se va ajunge la un consens pentru ca toată lumea să fie mulțumită.
Această doamnă are peste 80 de ani. Se plânge că de luni bune doar ea se ocupă de aspectul scării. Gunoaiele nu sunt adunate, iarba este netunsă. Asociația de proprietari, căreia îi revine această sarcină, nu ia măsuri, se plânge bătrâna.
„Și la impozit și la gunoi am plătit mai mult anul acesta. Și am plătit din februarie, nu acum ca să fie planul făcut”, spune bătrâna.
Reprezentanții asociațiilor de proprietari consideră abuzivă măsura prin care locuitorii de la blocuri trebuie să achite pentru curățarea spațiilor verzi și a pubelelor de reciclare selectivă.
Colectarea selectivă și curățenia dintre blocuri sunt sarcini care revin asociațiilor de proprietari, conform noilor reglementări ale municipalității. Acestea trebuie să se îngrijească de spațiul de la scară, să amenajeze zone de depozitare a deșeurilor moderne și conforme cu normele europene, acolo unde nu există. Acestea, însă, costă.
„Nu suntem de acord cu ce a propus Primăria. În Ordonanța de Urgență nr. 74 din 17 iunie 2018, la articolul 7 se punctează clar că autoritățile administrației publice locale trebuie să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeuri de hârtie, metal, plastic și sticlă”, a declarat un reprezentant al unei asociații de proprietari.
Atât locuitorii din blocuri, cât și asociațiile de proprietari consideră această măsură abuzivă. Cred că pubelele de gunoi ar trebui achitate din fonduri publice, ca până de curând, nicidecum din banii oamenilor. Totodată, colectarea selectivă ține de educație și bun simț, cred aceștia.
„Sunt alte puncte de gunoi unde este amenajat alt sistem de colectare a gunoaielor, nu ca aici. Acesta e model învechit, nu mai este valabil”, spune un constănțean.
„Mi se pare corect ca fiecare să-și colecteze gunoiul ca să trăim și noi într-un mediu mai curat”, spune o constănțeancă.
Zilele trecute, reprezentanții primăriei au discutat cu asociațiile de proprietari pentru a ajunge la un consens. Situația nu este chiar atât de dramatică, sunt de părere aceștia, însă este nevoie de înțelegere de ambele părți.
„Nu se aplică sancțiuni, nici măsuri coercitive. Singurul lucru scris este, pentru a evita supra taxarea și supra taxarea aceasta are la bază faptul că am fost sancționați de autoritățile de mediu de-a lungul ultimilor ani cu sume foarte importante, ajungându-se undeva la 30 de milioane de ron anual”, a declarat Horia CONSTANTINESCU, director adjunct Direcția de Servicii Publice Primăria Constanța.
Actualele spaţii de colectare a deşeurilor de pe domeniul public şi îngrijite de autorităţile locale vor rămâne în continuare în apropierea blocurilor.