CAMPANIA „OAMENI, SALVATORI DE VIEȚI”
Eroi în largul mării: 10 vieți, salvate din valuri. Comandantul Victor Marina: „Acesta este cel mai bun exemplu în ceea ce privește munca de echipă”
Sunt medici, scafandri, piloți în operațiuni aeromedicale, comandanți de navă și voluntari, aceștia sunt o parte dintre cei care intervin atunci când e vorba de limita dintre viață și moarte. Prin Campania “Oameni, salvatori de vieți”, Dobrogea TV dorește să aducă în fața dumneavoastră specialiști din diferite domenii care ajută persoane aflate în suferință, de multe ori la limita supraviețuirii. Pentru noi, faptele lor sunt modele de curaj, tărie și altruism, indiferent de pericolele pe care le înfruntă. Uneori, sunt singuri împotriva tuturor greutăților, alteori, au echipe care-i sprijină. Toți am simțit măcar o dată în viață, cât de importanți sunt acești oameni pentru noi, pentru semenii noștri sau chiar pentru cei dragi nouă.
Numai cine a călătorit pe vreme rea și furtună poate să-și dea seama ce înseamnă furia mării și puterea valurilor ei, cât de greu este să supraviețuiești. Pe 11 martie 2021, 68 de oameni s-au transformat din simpli marinari în salvatori, într-o situație unde numai curajul își are locul! Au întins mâna într-un moment potrivit și au salvat 10 vieți. Astăzi, la aproape 4 luni de la scufundarea cargoului Volgo Balt 179 în Marea Neagră, urmăriți în exclusivitate la Dobrogea Tv un material cu comandantul navei GSP Falcon – Victor Marina, cel care a coordonat operațiunile de căutare și salvare a echipajului ucrainean.
În dimineața zilei de 11 martie, în apele internaționale, aproape de portul Constanța, se scufunda o navă cargo. Construită cu aproape cinci decenii în urmă, ambarcațiunea nu a avut nicio șansă în fața valurilor înalte de patru metri și a vântului puternic. Salvarea a venit însă de la o navă românească, aparținând Grup Servicii Petroliere, care a recepționat mesajul SOS. Comandantul navei GSP Falcon, Victor Marina, si întregul echipaj au reușit să salveze din apele Mării Negre zece marinari ucrainieni.
„Nu am considerat în niciun moment că ar fi un risc pentru noi. Luând în considerare toate condițiile meteo, condițiile tehnice ale navei, am considerat că se poate face în deplină siguranță această salvare și chiar s-a și făcut. Obstacolul ar putea fi considerat felul în care i-am găsit. Întrucât nu au reușit să se suie în plutele de salvare. Practic, în momentul în care am văzut prima plută de salvare m-am simțit ușurat și colegii mei de asemenea. Speram ca acolo să se afle tot echipajul sau măcar o parte din ei. Din nefericire, doar unul singur era. Cealaltă plută era goală, restul fiind împrăștiați în apele mării”, a declarat Victor Marina, comandant navă GSP Falcon.
Munca de echipă, coordonarea, seriozitatea și experiența echipajului au fost factorii principali care au făcut ca misiunea să fie dusă la bun sfârșit. Iar, astfel, au fost înlăturate posibilele pericole.
„Acesta este cel mai bun exemplu în ceea ce privește munca de echipă. Nu mai are rost să spun că tot ceea ce facem facem în echipă, nu muncește nimeni singur. Nu sunt eu singur sau X sau Y. Toți lucrăm împreună. Vă dați seama. Sunt activități foarte complexe și fără echipajul care a fost la bord și este și acum, nu am fi putut realiza ceea ce am realizat. Nu este o metodă dedicată pentru salvarea oamenilor folosirea acelui coș de transfer de persoane, dar ținând cont de starea vremii și de faptul că ei erau în stare relativ bună și au reușit să se urce singuri, am considerat că acest mod de a-i salva este cel mai sigur, astfel încât să nu punem în pericol nici viața echipajului, coborând cu o barcă mică în valurile acelea”, a mai declarat Victor Marina, comandant navă GSP Falcon.
Marinarii salvați au fost stabilizați de medicul navei GSP, au primit hrană și îmbrăcăminte. După alte investigații suplimentare, cu toții au ajuns acasă, în siguranță.
„De la foști colegi ucrainieni am primit felicitări pentru tot ceea ce am făcut, inclusiv imagini din ziarele locale, în care ei au ajuns, erau bine, la casele lor”, a mai declarat Victor Marina, comandant navă GSP Falcon.
O astfel de misiune, ca cea de pe 11 martie 2021, are în spate ani de pregătire, dar și multe exerciții pentru ca marinarii să poată face față oricărei situații pe mare.