dobroge.tv

Live

Prima zi de caniculă în Constanța: recomandările medicilor și ale autorităților în această perioadă

24 iunie 2021
Publicitate

În casă, la umbră sau în mare. Vara a început să se simtă și pe litoral, iar constănțenii au căutat deja locuri unde să se adăpostească de dogoarea soarelui. Constanța este sub cod galben de caniculă, iar astăzi a fost prima zi în care s-au înregistrat temperaturi de 30 de grade Celsius. Specialiștii recomandă în această perioadă evitarea expunerii la soare în orele nepotrivite, hidratare și o alimentație bazată pe fructe și legume.

Aproximativ două minute – atât a durat să se topească un cub de gheață, joi, în jurul prânzului când termometrele atingeau aproape 30 de grade Celsius.

După furtuni violente și ploi avem parte și de zile toride pe litoral. Meteorologii au emis cod de caniculă.

Pe litoral o să avem undeva în jurul la 30-31 de grade, asta în ziua de vineri care se anunță chiar foarte frumoasă, fără pic de ploaie”, a declarat Sebastian Păun, meteorolog.

Pe unii constănțeni i-am găsit pe plajă. Au profitat de vremea caldă și și-au început ziua cu o baie în mare, de altfel și singurul mod de a se răcori după ce s-au încins pe nisip. Cei mai mulți dintre ei recunosc că respectă cu strictețe orele în care se expun la soare.

Ochelari de soare și șapca în cap. Baie obligatoriu, păi pentru asta venim. Programul nostru e de dimineață: 6 jumate-7, 10 jumate-11. În timpul amiezii nu stăm, e canicula prea mare”, spune un domn.

Eu mă protejez că am avut niște probleme cu inima. Fac până la ora 10. Presat de prietenul meu și de ploile care au fost, am trecut peste ora 10-11 de multe ori”, spune un domn.

Și parcurile au fost pline de cei care au dorit o oază de verdeață și puțină răcoare. Chiar dacă fântânile nu funcționau, toate băncile aflate la umbră erau ocupate, iar oamenii, înarmați cu sticle de apă și pălării, au luat o pauză de la agitația orașului care dogorea.

Constănțeancă: La umbră și cu apă multă.

Reporter: Este importantă hidratarea?

Constănțeancă: Sigur, ar mai trebui și ceva săruri dar depinde de rezistență.

Pe seară, pe răcoare sau dimineața până. Acum îmi aștept soțul că are treabă la bancă. Altfel eram în casă, nu ne prindea ora asta pe aici”, spune o altă constănțeancă.

Medicii pun mare accent pe hidratare în această perioadă. Pe lângă apă, putem să ne ajutăm organismul cu o alimentație cât mai lejeră, bazată pe fructe și legume de sezon. De asemenea, trebuie să purtăm haine deschise la culoare, din materiale naturale, iar loțiunile cu factor de protecție să nu lipsească de pe piele.

În primul rând pentru a ne proteja de caniculă trebuie să consumăm multe lichide. Minimul de doi litri vehiculat la televizor ar trebui acum în timpul caniculei pentru a menține hidratarea organismului. Foarte multe fructe și legume, bogate în vitamine și în apă. Acum este perioada pepenilor care merg foarte bine, conțin 95% apă, foarte multe fructe, roșii, castraveți și bogate în vitamine și fibre”, a declarat dr. Oana Apostolescu, medic generalist.

Și autoritățile locale vin cu o serie de recomandări pentru constănțeni.

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil, în zone cu umbră sau fără expunere directă la soare. Mențineți legătura cu persoane în vârstă, rude, vecini sau persoane cu dizabilități, interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferindu-le asistență ori de câte ori au nevoie. Și un lucru foarte important, nu lăsaţi copiii în maşină, mai ales sugarii”, a declarat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.

Vineri se anunță o zi și mai călduroasă. Meteorologii au anunțat maxime de până la 35 de grade Celsius.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233