De la geacă de ploaie, la costum de baie: Constanța, între grindină și caniculă. Medicii trag un semnal de alarmă
Ploi, furtuni, grindină, dar şi zile călduroase. De aceste fenomene meteorologice avem parte în prima lună de vară. După zile bune de coduri portocalii și galbene de vreme rea, Dobrogea trece la caniculă. Constănțenii recunosc că sunt bulversați, că nu știu cum să se îmbrace potrivit și că aceste schimbări bruște de temperatură le afectează starea de spirit.
Cu umbrela la purtător, cu geacă de ploaie, ochelari de soare și pălărie – așa s-au obișnuit constănțenii să plece în fiecare zi de acasă. Sunt pregătiți, spun ei, deoarece vremea se schimbă și de două-trei ori pe zi.
„Mi-am lăsat-o la Tic-Tac într-un magazin, mă duc să o recuperez. Deci da, am plecat cu umbrela de dimineață”, spune o constănțeancă.
Ne apropiem de finalul lunii iunie și până acum am avut parte și de furtuni violente și grindină, dar și de zile toride. Potrivit meteorologilor, ne așteaptă o vară a extremelor.
Și în acest sfârșit de săptămână vom avea parte tot de instabilitate atmosferică.
„Și la noi în ziua de vineri, în Dobrogea continentală, un 35 de grade pe la Cernavodă, Hârșova, pe lângă Dunăre. Pe litoral o să avem undeva în jurul la 30-31 de grade, asta în ziua de vineri care se anunță chiar foarte frumoasă, fără pic de ploaie. În schimb sâmbătă, ne va traversa de la vest la est un aer rece și după-amiază o să fie instabilitate serioasă, cu averse, descărcări, vijelii și chiar grindină”, a declarat Sebastian Păun, meteorolog.
Constănțenii nu par încântați de aceste schimbări rapide de temperatură. Ba chiar unii spun că se confruntă cu diferite stări emoționale mai puțin bune.
„Probleme cu starea emoțională, cu binedispunerea, stări de oboseală, somnolență continuă, lipsă de energie. Cred că din cauza temperaturilor. Astăzi iei geaca pe tine, mâine ești în maiou. Nu este în regulă, dar nu avem ce face din păcate”, spune o constănțeancă.
Constănțeancă: E ciudat, dar ne adaptăm.
Reporter: Pentru cel mic cum este?
Constănțeancă: Cel mic e fericit când e soare, că atunci ieșim la plimbare.
Medicii ne recomandă să nu stăm în ploaie dacă suntem prea încinși și transpirați. O grijă deosebită trebuie să le-o acordăm celor mici, pe care trebui să îi ferim de precipitațiile abundente, dar și de soarele puternic.
„Au venit chiar în perioada asta de schimbări bruște și ploi violente care s-au abătut asupra noastră, au fost destul de mulți copii cu viroze, rino-faringite, cu amigdalite chiar, am avut și adulți cu pneumonii virale”, a declarat Despina Vafiadis, medic de familie.
De asemenea, aceștia trag un semnal de alarmă asupra umidității foarte crescute din această perioadă care este și foarte periculoasă mai ales pentru cei bolnavi cronic.
„Pune mari probleme bolnavilor pulmonari cronici care au dificultăți de respirație, hipertensivilor, celor cu insuficiență cardiacă. O sumedenie de probleme cronice de sănătate nu sunt foarte bine tolerate în perioadele de umiditate crescută a aerului și căldură sufocantă asociată cu ploi și perioade de vreme mai rece”, a mai declarat Despina Vafiadis, medic de familie.
O ținută potrivită, o alimentație sănătoasă, dar și o hidratare temeinică sunt câteva dintre măsurile minime pe care le poate lua fiecare dintre noi pentru a trece ușor peste vremea capricioasă.