Copiii cu autism, fără terapie gratuită la centru: „Noi acasă facem ce facem cu ei, dar nu avem pregătirea necesară”
Online sau prin telefon. Așa fac terapie 45 de copii cu autism din județ. Singurul centru gratuit la care mergeau de mici, a intrat la sfârșitul anului trecut într-un amplu proces de reabilitare. Specialiștii instituției încearcă să-i ajute pe micuți cât de mult reușesc, însă recunosc că alternativa online nu este la fel de eficientă ca terapia fața în față. Copiii, dar și părinții acestora așteaptă nerăbdători să se întoarcă în locul unde fac progrese vizibile pe zi ce trece.
Acestea sunt câteva dintre activitățile care aduceau pe buze zâmbetul copiilor cu autism din Centru Zi din cartierul Tomis Nord. În prezent este liniște în sălile de clasă, fără jocul și bucuria celor mici. Instituția nu îi mai poate primi pe cei care au nevoie atât de mare de terapie din cauza lucrărilor de reabilitare.
„Nu am mai putut continua terapia copiilor cu autism față în față. Colegii mei au căutat cele mai bune modalități pentru ca acești copii să beneficieze în continuare de terapie, așa că ne-am mutat în spațiul online. Iar odată cu relaxarea unor măsuri, specialiștii noștri și-au arătat disponibilitatea de a merge la domiciliul familiilor pentru a face terapia față în față cu acești copii”, a declarat Oana Manoilă, purtător de cuvânt DGASPC Constanţa.
Terapia online nu este la fel de eficientă ca cea față în față cu specialistul, spun părinții și recunosc că își ajută cât de mult pot copiii. Au observat totuși regrese de când nu mai beneficiază de consilierea psihologului. Pentru cei mai mulți dintre ei, ședințele online sau cele telefonice sunt singurele variante pe care și le pot permite la ora actuală.
„Păi a fost greu, vă dați seama, mai ales pentru noi. Noi nu ne permitem să facem terapie în particular fiind și de departe. Stăm la țară. A fost foarte greu pentru că, copiii simt lipsa ajutorului de specialitate. Noi acasă facem ce facem cu ei, dar nu avem pregătirea necesară”, a declarat Ilinca Jerca, mamă copil cu autism.
„Copiii cu autism învață cel mai bine vizual. De aceea, terapia ABA este combinată cu PEX și TEACH, ceea facem noi aici. Facem și terapie individuală, dar mai mult ne axăm pe terapia de grup”, a declarat Cristina Crăciun, psiho-pedagog.
Cei care au posibilitatea și care nu vor să piardă contactul cu ajutorul specializat, pot opta pentru unitățile private. Un centru din Constanța acordă toată atenția copiilor din spectrul autist.
„Zi de zi vin alături de noi 92 de copii, familii speciale, copii speciali, ce apelează la serviciile noastre de recuperare în această zonă a copiilor cu dizabilități. Copiii vin zilnic, vin cu speranță, avem rezultate, avem copii integrați în grădiniță, integrați în școală, iar în astfel de momente dificile în care activitățile se desfășoară în online sau în izolare, pentru noi este important că putem să oferim o alternativă la educație”, a declarat Adrian Gemănaru, manager centru copii cu autism.
Pentru a fi cât mai eficientă, terapia ar trebui să se desfășoare zilnic, între două și opt ore. Iar pentru aceste ședințe, părinții au de scos din buzunar sume considerabile de bani, așa că Centrul de Zi pentru copiii cu autism de pe aleea Horia Agarici, rămâne singura variantă. Reprezentanții instituției susțin că centrul își va redeschide porțile la începutul anului viitor, moment în care va primi mult mai mulți micuți cu diferite probleme. Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, în județ sunt peste 500 de copii cu autism.