TIMPUL STĂ ÎN LOC LA CONSTANŢA
Niciunul dintre ceasurile amplasate în oraș nu mai funcționează: ce planuri are Primăria Constanța în cazul acestora
Vă mai amintiţi când ceasurile stradale funcţionau? Asta se întâmpla deceniul trecut. Cele 46 de ceasuri digitale au fost montate acum 13 ani, iar în prezent niciunul nu indică ora. Aceeași soartă o au și celelalte două ceasuri, analogice de data aceasta, cel de la Dacia și cel amplasat în parcul Tomis 2.
„Ăstuia i se spunea înainte „Trei ceasuri rele” și uite că nici unul nu mai merge!”, spune un constănțean.
Spre exemplu, în zona Dacia, mai exact în punctul cunoscut sub numele de „Trei ceasuri rele”. Aceste ceasuri analogice au fost montate pe o structură de piatră și nu funcționează.
„Te uitai acolo şi era util. Aflai şi ora, şi temperatura. Erau bune”, spune o constănțeancă.
Nefuncționale sunt și cele 46 de ceasuri digitale stradale montate în intersecții. Acestea au fost achiziționate în 2008 și au costat 1,3 milioane de lei.
Constănțeancă: Ele sunt utile, dar dacă nu sunt funcționale, degeaba sunt, asta-i problema.
Reporter: Credeți că ar trebui să fie reparate, să fie din nou puse în funcțiune?
Constănțeancă: Bineînțeles, să fie funcționale dacă tot s-a investit în ele.
Municipalitatea are însă alte planuri. Ceasurile digitale amplasate în intersecții vor fi dezafectate. Cel de la Dacia este singurul care va rămâne și care va fi reabilitat.
„Ceasul de la Dacia, care e bine cunoscut, va intra într-un proces de reabilitare. În același timp, în proiectele europene de regenerare urbană vor fi anumite piese de mobilier care vor avea și ceasuri. Trebuie să fim conștienți că trăim o perioadă în care toată lumea are un ceas la purtător prin telefon mobil, ceasul rămânând totuși în spațiul public un element mai mult estetic”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
Sigur că oamenii vor continua să folosească ceasul de mână sau telefonul mobil pentru a afla ora. Totuși, cei care pleacă din Constanța sau ajung la malul mării, trebuie să știe că se pot ghida după orologiul amplasat pe clădirea Gării, fiind și singurul de altfel care funcționează.