dobroge.tv

Live

Obiect de poveste, la Constanța: un covor vechi de 200 de ani poate fi admirat la Moscheea Carol I

08 iunie 2021
Publicitate

Cântărește aproape jumătate de tonă și este vechi de 200 de ani. Este vorba de covorul salvat de pe insula Ada Kaleh, înainte ca ea să fie înghițită de ape. Acesta fusese dăruit de sultanul Abdul Hamid geamiei care se afla pe insulă. Acum covorul se regăsește la Moscheea Carol I din Constanța. Are o lungime de 14 metri, iar culoare predominantă este roșu, semn al regalității și divinității.

Insula Ada Kaleh care în limba turcă înseamnă „Insula Fortareață” s-a aflat până acum 51 de ani în mijlocul Dunării și era populată de circa 600 de turci. În 1970, colțul de rai, cum era numit de localnici, a dispărut pentru totdeauna în apă, o dată cu construirea hidrocentralei de la Porțile de Fier I. Acum, în urmă, au rămas doar poveștile spuse de cei care au stat aici sau au vizitat cel puțin odată acest loc unic.

Singurul lucru pe care am putut să-l salvăm de pe insula Ada Kaleh a fost acest minunat covor, donat de către ultimul sultan otoman Abdul Hamid”, a declarat Ali Selcin, imam Moscheea Regală „Carol I” Constanța.

Covorul a fost lucrat manual timp de 17 ani la centrul artizanal Hereke din Turcia. În anul 1965 acesta a fost adus la Moscheea Carol I din Constanța.

Acest minunat covor are o lungime de 14 metri, o lățime de nouă metri și cântărește circa o jumătate de tonă”, a mai declarat Ali Selcin, imam Moscheea Regală „Carol I” Constanța.

La vremea respectivă, acesta a fost unul dintre cele mai mari covoare din Europa.

Culorile de pe acest covor nu au fost alese la întâmplare. Roșul reprezintă atât regalitatea, cât și divinitatea.

Din cauza dimensiunilor sale impresionante, covorul poate fi admirat doar pe jumătatea, restul fiind rulat. Reprezentanții moscheei spun că și întreținerea lui este dificilă, iar în fiecare an, este analizat și curățat de către un specialist din Turcia.

În celelalte zile, în care nu avem sărbători specifice cultului nostru, derulăm acest minunat covor, în care turiștii, prietenii noștri, să-l admire în toată splendoarea lui”, a mai declarat Ali Selcin, imam Moscheea Regală „Carol I” Constanța.

Insula, de unde a fost salvat covorul, a trecut din anul 1923 în administrarea teritorială a României și era scutită de taxe. Mai mult, toți cei care ajungeau aici putea cumpăra delicatese turcești, bijuterii și tutun la prețuri foarte bune.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233