Masca de protecție a devenit un „accesoriu” demodat, în piețele constănțene și în zonele aglomerate
Măsurile de relaxare au fost așteptate cu sufletul la gură de toată lumea. Masca de protecție, dezinfectanții și distanțarea fizică au devenit parte din viața noastră de mai bine de un an de zile. După 1 iunie, însă se pare că unele reguli au început să fie uitate. Dornici de a reveni la normal cât mai repede, constănțenii s-au înghesuit în piețe, iar masca de protecție a devenit de domeniul trecutului.
Piața Tomis III este printre cele mai aglomerate din oraș. Aici, încă de la primele ore ale zilei este forfotă. Relaxarea măsurilor i-a făcut pe unii constănțeni să uite de masca de protecție, deși se aflau în spațiu închis.
„Așa este, dar ne relaxăm. Dacă s-au relaxat mai mult, mai relaxează ei, mai relaxăm și noi, ca să fie totul bine”, spune un constănțean.
În piață, oamenii fie purtau masca incorect, fie renunțaseră la ea complet. Sau își aminteau de accesoriul obligatoriu doar în apropierea camerei de filmat. Pentru unii oameni, vaccinarea este sinonimă cu scăpatul definitiv de restricții.
„Am, sunt și vaccinat, dacă vreți să vă arăt”, spune un constănțean.
„Doar în interiorul piețelor. Și aici este aglomerat..”, spune un alt constănțean.
Totuși, există și constănțeni responsabili, cu masca mereu pregătită atunci când intră într-un spațiu aglomerat.
„Distanțarea asta socială nu trebuie neapărat impusă. Putem să o respectăm prin bun simț. Adică să stăm mai departe, când se poate, să nu respirăm față în față în autobuz. O am permanent la mine, cum intru în piață, mi-o pun”, spune un constănțean.
Medicii atrag atenția și îi roagă pe oameni să rămână responsabili. Deși campania de vaccinare este în plină desfășurare, pericolul este departe de a fi trecut.
„Nu ne culcăm pe o ureche pentru că nu mai trebuie să purtăm mască. Este de bun simț să ne luăm masca acolo unde vedem că sunt mai mult de trei-patru oameni la un loc. Nu avem ce căuta acolo, evităm cât putem. Trebuie să păstrăm ca și în timpul pandemiei. Nu intrăm în magazine buluc să cumpărăm ceva”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.
Masca de protecție trebuie purtată corect, astfel încât ea să acopere atât nasul, cât și gura. Pe lângă virusul SARS-CoV-2, aceasta îi protejează pe oameni și de multe alte viroze.
„Riscă să se îmbolnăvească, nu neapărat de COVID, ci de orice altă boală care produce suferință. În zilele astea suntem copleșiți în cabinete de numărul mare de consultații pentru durere în gât. E clar că toată lumea are o viroză și că trebuie ajutată pentru că suferința e mare”, a mai declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.
De la 1 iunie, masca de protecție nu mai este obligatorie în spațiile deschise. Ea trebuie purtată, însă, în zonele aglomerate precum stațiile de autobuz, piețele sau aleile pietonale intens circulate.