dobroge.tv

Live

Fără angajări de teama unui nou val al pandemiei de coronavirus: mulți constănțeni și-au pierdut locul de muncă în ultima perioadă

02 iunie 2021
Publicitate

Relaxarea măsurilor nu a adus optimismul și în sectorul economic. O parte din antreprenori se tem să aducă personal în următoarele trei luni din cauza incertitudinii, spun specialiștii în economie. Mai exact, patronilor le este frică de un nou val de infectări care ar putea apărea în toamna acestui an și care va aduce o serie de restricții. Motiv pentru care preferă să înghețe procedurile de angajare.

Florentina are 44 de ani și s-a prezentat miercuri, încă de la primele ore ale dimineții, ca să își depună actele pentru șomaj. Constănțeanca a lucrat ca agent comercial și a rămas fără loc de muncă pentru un timp. Acum își dorește să găsească un job sigur, cu un contract pe o perioadă nedeterminată.

Pentru a depune actele de șomaj”, spune Florentina.

În situația ei sunt mulți constănțeni care din cauza pandemiei și-au pierdut locul de muncă. Lucrurile nu par să revină la normal nici vara aceasta pentru că o parte din antreprenori preferă să nu mai angajeze personal, cel puțin în următoarele trei luni de teama unui nou val al pandemiei.

Este foarte adevărat că nu mai facem angajări. Noi avem o activitate în oraș permanentă și avem activitate pe litoral. Pe litoral încercăm să ne descurcăm în familie. Activitatea din Constanța s-a redus în perioada pandemiei 100%, acum din cinci puncte de lucru mai avem două deschise. Este complicat. Am avut 11 angajați permanenți, mai am patru și pe litoral nu știu câți o să am. Încă doi deocamdată. Mai am șase angajați din 15”, a declarat Ionel Damian, administrator magazin.

Nici producătorii din piețe nu mai încheie contracte de muncă. Aceștia se bazează pe membri familiei ca să nu intre în faliment.

Elena Moise, producător local: Nu ne permitem să angajăm pentru că nu știm ce și cum.

Reporter: Vă este teamă de un al patrulea val de pandemie din toamnă?

Elena Moise, producător local: Da, pentru că ne-a afectat și primul, ne-a afectat și al doilea. Suntem afectați. Noi, producătorii suntem afectați.

Criza asta de coronavirus ne-a adus într-o situație în care nimic nu mai e predictibil. Nu mai putem să ne bazăm pe un viitor cert. Așteptăm să mai vină încă ceva peste noi. Acum tot așa, să spunem, zvonistica care a apărut, pentru că deocamdată nu are o bază științifică, în legătură cu al patrulea val, sigur că aduce o lipsă de motivare, îi sperie pe antreprenori, pe toți cei care vor să investească, pentru că au o experiență rea, foarte costisitoare pe care au avut-o în primele valuri de pandemie”, a declarat Mircea Coșea, analist economic.

Specialiștii în economie estimează că în perioada următoare prețurile alimentelor, și nu numai, vor crește semnificativ.

România va fi victima unui proces de ridicare a prețurilor, adică o inflație, care va apărea tot din cauza lipsei de predictibilitate pentru că neștiind ce se va întâmpla, producătorul și distribuitorul ridică prețurile pentru a-și acoperi riscurile. Deci, în viitoarele luni, mai ales în ceea ce privește alimentația piețelor agroalimentare, noi vom vedea o creștere a prețurilor”, a mai declarat Mircea Coșea, analist economic.

Cele mai multe locuri de muncă pe care le găsesc constănțenii vara aceasta pe litoral sunt pe o perioadă determinată, de aproape trei luni. Lucru deloc avantajos pentru mulți dintre ei.

Operatorii economici își desfășoară activitatea pe litoral, încep să deschidă pe litoral și atunci se caută, în primul rând, de sezon. Lucrători comerciali de sezon. Dar sunt și câteva unități mai mari care caută în domeniul respectiv personal calificat”, a declarat Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM Constanța.

Potrivit specialiștilor în economie, nu este exclus să existe nici tăieri de salarii în domeniile afectate grav de pandemie și a căror revenire pe piață nu va fi mai devreme de 2022.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233