Faleză Nord, cel mai scump cartier din Constanța: „Aceste imobile se duc tot timpul către 1.500 de euro metrul pătrat”
Cartierele nordice sunt cele mai scumpe din municipiu. O spun specialiștii în imobiliare care estimează că valoarea medie pe metru pătrat a ajuns la 1.500 de euro. Pe locuri doi se situează zona peninsulară, iar pe trei zona Brotăcei. Constanța este al patrulea oraș din țară când vine vorba de prețurile apartamentelor, după Cluj-Napoca, București și Timișoara.
Prețurile apartamentelor diferă de la o zonă la alta, iar deschiderea la mare ridică valoarea oricărui tip de imobil. Domnul Alexandru locuiește în cartierul Faleză Nord de peste trei decenii. Spune că nu și-ar vinde apartamentul pentru că zona este bună, iar compartimentarea îl avantajează. Copiii lui, spre exemplu, găsesc aici în fiecare vară o casă de vacanță.
„Din 1990, când s-a dat în folosință. Chiar am fost primul locatar din bloc. În urmă cu șapte-opt ani s-a vândut un apartament cu patru camere la 160.000 de euro. Este un preț bun, raportat acum, este un preț extrem de bun”, spune domnul Alexandru.
Specialiștii în imobiliare au clasat zona ca fiind cea mai piperată.
Prețul mediu pentru apartamentele scoase la vânzare în Constanța a crescut în ultimii cinci ani cu peste 40%. Specialiștii în imobiliare spun că cele mai scumpe zone din oraș sunt Faleză Nord și Delfinariu.
„Deși suntem situați pe malul mării, sunt puține imobile în prima poziție la mare. Și atunci, aceste imobile, se duc tot timpul către 1.500 de euro metrul pătrat, față de 1.300 de euro metrul pătrat, cât este media pe celelalte cartiere. O statistică este tot așa: zona apropiată de mare, spre Capitol, spre Peninsulă, Centru, Dacia, pe partea cealaltă Trocadero, Casa de Cultură și până la Gară”, a declarat Marius Coman, agent imobiliar.
În centrul istoric se regăsesc apartamente clasice, în care proprietarii nu au investit aproape deloc. Chiar și așa, prețurile sar de 120.000 de euro pentru un imobil cu trei camere.
„Proprietarul a scris un preț negociabil, de la 129.000 de euro, presupun că la 120.000 se va finaliza și tranzacția pentru cei care doresc să cumpere”, a declarat Ervin Ibadula, agent imobiliar.
Pe locul trei se află cartierele Tomis I, II și III, Dacia și Brotăcei, pe patru Tomis Nord, Inel I și II, iar pe cinci sunt Tomis Plus și Casa de Cultură. Pentru aceste zone, media se situează astăzi în jurul valorii de 1.260 de euro/mp.
„Este efectiv greu să satisfacem cererea pentru că nu avem oferte. Și atunci, dacă oferta este mică, și constănțenii au învățat să vândă scump ceea ce au. Nu mai sunt chilipiruri pe piață”, a mai declarat Marius Coman, agent imobiliar.
Mai mulți dezvoltatori activi din alte județe și-au îndreptat atenția spre Constanța în ultimii ani, iar orașul s-a dezvoltat din ce în ce mai mult. Municipiul a ajuns să se claseze pe locul patru la nivel național când vine vorba de prețuri, fiind depășit doar de Cluj-Napoca, București și Timișoara.