TRAȘI PE DREAPTA, DE ZIUA LOR
Polițiștii constănțeni, acțiune de verificare a autoturismelor în care se aflau copii: zeci de mașini au fost oprite
Peste 120 de copii și-au pierdut viața, anul trecut în România, în urma accidentelor rutiere și 600 au fost grav răniți. Majoritatea nu erau transportați în scaune auto. În acest sens, polițiștii constănțeni au organizat o acțiune de verificare a autoturismelor. Mai mult, copiii au fost încurajați să fie prietenoși cu colegi, să evite conflictele și să respecte semnele de circulație.
Zeci de mașini au fost trase pe dreapta, de 1 iunie, de polițiștii rutieri cu scopul de a verifica dacă cei mici sunt transportați în scaune auto.
„Ei trebuie transportați în scaune auto până când ating înălțimea de 150 de centimetri sau 36 de kilograme, astfel încât, centura auto, atunci când ajung să o folosească, să le vină corect, la jumătatea claviculei și la jumătatea șoldurilor”, a declarat psiholog Roxana Șotreanu, co-fondator Centru Siguranța Auto Copii Constanța.
Șoferii au primit sfaturi despre modalitatea corectă de a transporta copiii în automobil. Scaunele auto pot face diferența între viață și moarte, în caz de impact, spun specialiștii.
„Ideea este să nu aibă gecuța pe ea în scaunul auto, pentru că în caz de impact, aceasta ar putea acționa ca o catapultă”, spune o polițistă.
Unii părinți aleg scaunele pentru copii în funcție de confort, alții de dotările pe care le au. Prețul lor pornește de la aproximativ 200 de lei și poate depăși 1.000 de lei.
„În funcție de mărime, în primul rând și confortul lui. Noi v trebui să trecem la înălțător, că nu prea mai are loc în el. de la șapte ani nu prea mai are loc în el. Are și centură de siguranță”, spune un tătic.
Tătic: Pe criteriul de siguranță, am luat Recaro, pentru că are protecțiile la cap.
Reporter: Un scaun scump înseamnă și un scaun bun?
Tătic: Da, bineînțeles. Prețul face și calitatea.
Dacă cel mic este pus într-un scaun auto, în caz de accident, riscul de rănire scade cu 80% și de deces cu 90%, spun specialiștii.
„Trebuie să fie testate la impact. Testarea la impact este diferită de omologarea pentru punerea pe piață. Scaunele trebuie să fie ranforsate cu oțel, să aibă centură de prindere în cinci puncte”, a mai declarat psiholog Roxana Șotreanu, co-fondator Centru Siguranța Auto Copii Constanța.
De ziua lor și cei mici au primit recomandări, dar și câteva cadouri din partea polițiștilor constănțeni.
Băiețel: Lângă scaun.
Reporter: De ce?
Băiețel: Pentru că îmi place uneori. Când merg eu la Brașov, înseamnă că mă pun.
Reporter: Deci la drumuri lungi, stai pe scăunelul pentru copil?
Băiețel: Da.
Reporter: Stai lângă el (scaunul aut - n.red), de ce?
Băiețel: Pentru că așa vreau eu.
Reporter: E mai confortabil lângă el (scaunul aut - n.red)?
Băiețel: Da.
De asemenea, copiii au fost încurajați să manifeste o atitudine tolerantă față de colegi, să evite conflictele și să respecte semnificația semnelor de circulație, precum și regulile de traversare corectă a străzii.
Anul trecut în România, 122 copii și-au pierdut viața în urma accidentelor rutiere și 600 au fost grav răniți. Majoritatea nu se aflau în scaune auto. Șoferii care nu respectă legea riscă să fie sancționați cu o amendă în valoare de 580 de lei și 3 puncte penalizare.