Turiștii români, atrași de litoralul bulgăresc. „Îmi place mai mult pentru că sunt la alt nivel”
Lipsa condițiilor de pe plajele de pe litoralul nostru trimit românii în țările vecine. Doar câteva porțiuni de nisip au fost amenajate și numai în municipiul Constanța. Aici operatorii și-au instalat șezlongurile, și-au deschis beach barurile și își așteaptă clienții. Însă cabinele de schimbat și dușurile lipsesc cu desăvârșire din multe zone.
Turiștii care au ajuns zilele acestea pe litoral au descoperit mai multe lucruri care le creează disconfort: de la lipsa de șezlonguri și până la lipsa evenimentelor. Tocmai din acest motiv aproape 300.000 de mii de români preferă concediile la vecinii bulgari.
„Îmi place mai mult litoralul bulgăresc pentru că sunt la alt nivel. Au și un volum mai mare de turiști și se vede că cerințele sunt mai înalte. Au ridicat și standardele, drept urmare. Cred că trebuie să învățăm să fim un pic mai stricți cu litoralul nostru. Avem ce învăța de la vecini. Se vede că o mare parte din turiștii noștri se duc acolo”, spune o doamnă.
„Să nu mai vorbim și de masă, o paletă mai largă la servirea mesei, și curățenia în cameră”, spun un turist.
Românii spun că lipsa unor cabine de schimbat și a dușurilor de pe plajă îi fac să piardă timp pe care și-ar fi dorit să îl petreacă în alt mod.
„Sunt rare. Sunt foarte rare. Sunt vreo două-trei maxim pe plajă”, spune o tânără.
Tinerii sunt dornici de distracție, iar o cabină de duș sau de schimbat ar fi benefică pentru aceștia. Astfel, ar putea pleca direct de pe plajă la club.
„M-am dus acasă, m-am pregătit acasă, mi-am făcut duș acasă și tot ce mi-a mai trebuit și după am plecat în oraș. Adică am pierdut destul de mult timp. Două ore să zic așa. Și ținând cont că este foarte aglomerat în Mamaia în sezonul estival, a fost groaznic”, spune o altă tânără.
În municipiul Constanța există doar câțiva operatori economici care pun la dispoziție astfel de servicii.
Conjunctura le-a permis, și sunt astăzi cu un pas înaintea operatorilor din stațiunea Mamaia. Turiștii care vin aici să facă plajă găsesc șezlonguri, beach bar-uri și dotări în plus precum cabine pentru schimbat.
„Încă nu cred că suntem pregătiți cu toții pentru a ne compara cu ei, dar cred că în viitorul apropiat o să ne ridicăm și noi la standardele dorite. Le oferim turiștilor cabine de schimb, pot să vină să se simtă bine. Avem beach bar, avem șezlonguri ”, spune un operator de plajă din Constanța.
Alții le oferă turiștilor aceleași condiții ca și în anii anteriori.
„Este un avantaj întradevăr. Este un avantaj automat dacă încep să amenajeze plaja un pic mai înainte. E un avantaj. Nu venim cu nimic în plus față de anul trecut. Ce avem în PUZ, în autorizația de construire, asta este. Adică nu avem cu ce să venim în plus”, spune un alt operator de plajă din Constanța.
„Cu siguranță, în cântărirea ofertelor, un rol important îl joacă serviciile de pe plajă, calitatea plajei și accesibilitatea către plajă. Pentru că în condițiile în care plaja se află prea departe, atunci el se gândește de două ori dacă să acceseze sau nu”, a declarat Cristian Bărhălescu, director agenție de turism.
Peste două milioane de români vin oficial în fiecare vară pe litoralul românesc, iar în Bulgaria ajung de 10 ori mai puțini. Specialiștii spun că numărul este influențat de faptul că există în continuare bariere de limbă și de accesibilitate.