Apariție inedită în România: păsările Flamingo au devenit vedetele de pe lacul Nuntași
Vestea ca pe lacul Nuntași a apărut o colonie de flamingo s-a răspândit repede. Fotografii specializați pe floră și fauna n-au stat nicio secundă pe gânduri și au mers să le facă poze. Prezența lor în zonă este inedită, pentru că frumoasele înaripate au fost văzute foarte rar în România. Păsările au făcut un popas pe ruta de migraţie, dar dacă le va plăcea la noi, specialiştii spun că vor rămâne aici.
„Grupa aceea de șase mănâncă. Care sunt cu capul sus, doi-trei masculi se apropie unul de altul, sunt pregătiți să-și expună puterea pentru a forma perechile. Mai înainte a zburat unul de aici, s-a dus la grupul celălalt. Sunt grupuri venite separat și aici socializează”, spune Adrian Bîlbă, biolog.
Păsările flamingo sunt o apariţie extrem de rară pentru România şi au fost observate în cursul uneia din ieşirile pe teren a biologilor constănţeni din Microrezervatia de la Delfinariu. În Europa specia are o distribuție largă, predominant în bazinul Mediteranei de aceea apariţia de pe lacul Nuntaşi a fost o surpriză pentru toată lumea.
„Este vorba de schimbarea climatică, este cazul acestui an care a însemnat foarte mult vânt de sud, foarte puțin nord. S-a încălzit foarte repede acest lac care are o adâncime foarte mică. Avem un lac cu apă foarte mică, care se încălzește foarte repede și devine repede trofic. În ce sens? În sensul că apa caldă favorizează tânțarii să depună larvele, cresc alge, larvele sunt consumate de păsări”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog.
Fotografii specializați pe floră și faună n-au stat pe gânduri când au auzit de frumoasele înapripate.
„Eu sunt de dimineață de la șase aici. AM prins multe cadre frumoase. Dacă nu veneam azi, nu mai veneam altă dată”, spune Liviu Cojocaru, fotograf de natură.
„La început au fost mai aproape, la aproximativ 100 de metri. Dar acum s-au depărtat. Ne-ar trebui un zoom mult mai mare”, spune Constantin Dumitru, fotograf.
Păsările preferă regiunile cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrană în mâl cu ajutorul ciocului. Se hrănește în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul.
„Omul va reprezenta tot timpul un pericol pentru animale. Au fost întâlnite în Delta Dunării anul trecut, ne bucurăm foarte tare că sunt alături de noi. Trebuie să evităm contactul lor, chiar și de la mică distanță pentru a nu le îndepărta”, a declarat Veronica Anton, ornitolog.
Au o înălțime de doi metri și ajung la patru kg greutate. Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi pe care o obține din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor. Seceta cumplită și lipsa responsabilității oamenilor au dus anul trecut la dispariția aproape peste noapte a 850 de hectare de apă. Acum lacul s-a reumplut și adăpostește o faună complexă care ofera hrană și pentru păsările mari.