dobroge.tv

Live

PARADOX ÎN PIEȚELE CONSTĂNȚENE

Pe cât de gustoase, pe atât de scumpe: prețul roșiilor românești ajunge și la 15 lei per kilogram

26 mai 2021
Publicitate

Roșiile românești au devenit mai scumpe decât fructele exotice. Paradoxul se întâlnește în fiecare piață din Constanța și se datorează, spun producătorii, costurilor mari pentru cultivarea acestora. Chiar dacă îi „ustură” la buzunar constănțenii sunt de părere că efortul financiar merită.

Piața Tomis 3 este recunoscută pentru prețurile accesibile. Oamenii vin des aici ca să se aprovizioneze la preț mic. Când trec pe lângă roșiile românești, înghit însă în sec. Acestea au ajuns să fie considerate adevărate delicatese dacă este să judecăm după prețul la care sunt vândute.

Aproape 10 lei în plus. Atât trebuie să scoată din buzunar cei care doresc să cumpere roșii românești. Mai exact, dacă un kilogram de roșii din import poate fi găsit la cinci sau șase lei, prețul roșiilor autohtone ajunge la aproape 15 lei.

Comercianții se justifică spunând că și ei, la rândul lor, le cumpără la prețuri foarte mari de la producători, astfel că prețul final ajunge chiar și la 15 lei pe kilogram.

Tu te duci ca societate, o iei, pup ce pui dar sunt prețurile foarte mari. Și în fiecare an ne confruntăm cu aceeași problemă”, spune o comerciantă.

Producătorii vin însă cu o explicație. Ca roșiile să fie gata acum, este nevoie de foarte multe resurse, iar toate acestea costă.

Noi neavând ajutor din partea statului, adică în momentul în care investești tot. Răsadurile, semințele, sunt semănate din 23 decembrie. Gândiți-vă din 23 decembrie și până azi câtă muncă și câtă investiție a fost la ele”, a declarat Lenuța Moise, producător agricol.

Drept urmare s-a ajuns în situația în care fructe exotice care sunt aduse din țări îndepărtate să fie mai ieftine decât roșiile care sunt cultivate la doar câțiva kilometri distanță de Constanța.

Când apar cu marfă nouă, întotdeauna e mai scumpă ca cea străină. Orice marfă, nu numai roșia”, spune o constănțeancă.

Reporter: Ați cumpărat roșii românești în acest an?

Constănțeancă: Nu. Astea sunt. Ce să mai facem.

Alți constănțeni spun însă că efortul financiar merită și asta pentru că roșiile românești sunt mult mai savuroase decât cele de import.

Constănțeancă: Am cumpărat, dar nu prea multe.

Reporter: De ce nu ați luat mai multe?

Constănțeancă: Pentru că așteptăm să se mai ieftinească, normal.

Cei care încă nu își permit să cumpere roşii româneşti trebuie să mai aştepte câteva zile. În scurt timp, oferta de pe piaţă va creşte, iar preţurile vor scădea.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233