dobroge.tv

Live

A ÎNCEPUT SEZONUL DĂUNĂTORILOR

Căpușele, periculoase atât pentru animale, cât și pentru oameni: recomandările specialiștilor în caz de mușcătură

25 mai 2021
Publicitate

Erupții pe piele, febră sau chiar boala Lyme - sunt câteva dintre consecințele mușcăturii de căpușă. În această perioadă a anului, micii dăunători sunt prezenți în parcuri și zonele cu vegetație abundentă. Iar mușcătura lor afectează atât oamenii cât și animalele. În cazul în care ați fost mușcat, este important să vă prezentați la medic.

Oficial este sezonul dăunătorilor. Doamna Maria a simțit asta pe pielea ei, când acum două săptămâni a fost mușcată de o căpușă.

Am făcut antibiotic. M-a mușcat o căpușă. Nu am putut să merg la spital pentru că Spitalul de Boli Infecțioase este COVID. Am avut o cunoștință și mi-a dat niște Toxicilină”, spune doamna Maria.

Din cauza infecției, femeia a fost nevoită să ia tratament medicamentos. Nici animalul ei de companie nu a fost scutit de dăunători.

I-am făcut transfuzie. A fost internat. Și bacteria există încă”, mai spune doamna Maria.

Și alți constănțeni sunt nemulțumiți de situația dăunătorilor. Ei cred că din cauza vegetației neîntreținute care favorizează apariția acestora o simplă plimbare devine un real pericol.

La cum e parcul de îngrijit acum, tot posibilu să ia”, spune un constănțean.

Căpușele trăiesc în zone cu vegetație intensă. Cei mai predispuși la mușcătura de căpușă, care provoacă boala Lyme, sunt oamenii care preferă să facă drumeții și să iasă la iarbă verde.

Simptomele acestei boli sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Acestea se pot complica, însă, dacă nu sunt tratate la timp.

Până în acest moment, pe raza județului Constanța, nu a fost diagnosticat niciun caz de pacient care să aibă boala Lyme”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

În cazul mușcăturii de căpușă, există soluții. Persoanele infectate nu trebuie să intre în panică.

Copilul, la iarbă verde, inspectat. În spatele urechii, în zonele unde există pliuri de piele, sub braț, zonele mai puțin vizibile. Să ne inspectăm, să ne căutăm de căpușe. La fel și în zona picioarelor, când mergem prin iarbă”, a declarat Adrian Bâlbă, director C.M.S.N. Constanța.

Iar soluții există și pentru animale. Specialiștii atrag atenția că prevenția este mai eficientă decât tratarea.

Înainte să apară căpușele trebuie să începem tratamentul anti parazitar. Acea picătură care se pune pe ceafă nu are un efect imediat. Are un efect comorativ, după ce luni de zice este administrată”, a mai declarat Adrian Bâlbă, director C.M.S.N. Constanța.

Municipalitatea a început să ia măsuri. Acțiunile de dezinsecție au fost demarate, iar autoritățile îi roagă pe apicultori să fie atenți, în această perioadă.

Odată cu venirea primăverii și înverzirea spațiului verde, preîntâmpinăm apariția insectelor dăunătoare prin acțiuni permanente care se desfășoară seara și noaptea”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

În cazul în care ați fost mușcat de o căpușă sau alt dăunător, prezentați-vă la medic! Netratate, mușcăturile pot avea consecințe extrem de grave.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233