Ambrozia, un chin pentru mulți constănțeni: polenul acesteia poate provoca diverse reacții persoanelor sensibile
Strănut, ochi iritați și chiar șoc anafilactic. Cu asta se confruntă cei care au alergie la ambrozie. Polenul acestei plante este un chin pentru mulți constănțeni. Medicii le recomandă celor care sunt alergici să-și ia toate măsurile necesare atunci când ies din casă. Există însă și o lege care-i obligă pe proprietarii de terenuri să taie buruienile. Cine nu respectă măsurile impuse de autoritățile locale riscă amenzi de până la 20.000 de lei.
Ambrozia este o buruiană al cărei polen este un alergen extrem de puternic, care poate da simptome agresive. Ea este cunoscută și sub denumirea de iarba de paragină.
Este o plantă originară din America de Sud ce s-a extins foarte mult și la noi, iar cazurile de alergii la această plantă iau amploare.
Constănțenii au început deja să-și curețe terenurile. Știu că ambrozia este periculoasă pentru sănătate și că mulți oameni sunt alergici la polenul acestei plante.
„Au jumulit-o, au rupt-o, au distrus-o. Au dat cu ierbicid și nu a mai ieșit de atunci. Ce a fost iarbă din asta eu întotdeauna am jumulit-o. Eu am plantat căpșuni”, spune o constănțeancă.
„Face rău la toată lumea, aia este. Dacă nu o curățești. Dacă oamenii sunt comozi, zic că nu au voie să iasă în fața blocului să facă curățenie”, spune o altă constănțeancă.
Potrivit medicilor, în ultimii ani aproximativ jumătate din pacienții care vin la cabinetele lor cu probleme respiratorii sunt persoane sensibilizate la polenul de ambrozie. Mai grav este că vârsta celor alergici la această plantă este din ce în ce mai mică. Printre simptome se numără: nas înfundat, secreții nazale, ochi iritați și senzație de sufocare.
„Principalele manifestări bineînțeles că sunt manifestări respiratorii, de regulă sensibilizarea produce inițial inflamația pe căile respiratorii superioare, respectiv rinite, rinoconjunctivite alergice”, a declarat Letiția Copaciu, medic alergolog.
Polenul de ambrozie poate provoca și astm bronșic. Acesta se manifestă prin tuse seacă persistentă, respirație șuierătoare sau grea, precum și senzație de greutate în piept.
„50% din persoanele alergice la ambrozie, în lipsa unui tratament adecvat, dezvoltă în primii cinci-șase ani forme de astm. Trebuie menționat aici că, pe lângă tratamentul corect al rinitei, se recomandă terapia specifică, de desensibilizare, care întradevăr poate să țină sub control evoluția acestei boli alergice”, a mai declarat Letiția Copaciu, medic alergolog.
Deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și a bazinelor piscicole au obligația de a-și curăța proprietățile de această plantă.
„Pe baza experiențelor din anii trecuți și pe baza recomandărilor specialiștilor, se știe că înainte de 30 iunie trebuie luate măsuri, fie de smulgere, fie de ierbicidare a zonelor în care se regăsește această plantă, ambrozie. Care, din păcate creează multe reacții alergice”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
În primă fază, municipalitate va da doar avertismente.
„Scopul nu e de a sancționa oamenii. Scopul e de a-i determina să ia măsurile ce se impun. Pentru că o sancțiune nu ajută cu nimic persoanele care au o problemă de alergie”, a mai declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
În cazul în care avertismentele vor fi ignorate în mod repetat, autoritățile vor trece la aplicarea sancțiunilor. Concret, persoanele fizice vor fi primi o amendă între 1.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice între 10.000 și 20.000 de lei.