dobroge.tv

Live

Vila Elena, odată clădire emblematică pentru oraș, astăzi ruină: constănțenii îi învinovățesc pe proprietari că au lăsat-o să ajungă în paragină

19 mai 2021
Publicitate

Fără ferestre sau cu geamurile sparte, cu tencuiala și zidăria căzute. Așa arată Vila Elena, o clădire de aproape 100 de ani. Casa a fost lăsată în uitare, iar astăzi se află într-un stadiu avansat de degradare. Imobilul construit în anul 1923 aparține în prezent filialei Dobrogea a Ordinului Arhitecților. Constănțenii sunt dezamăgiți de modul în care arată clădirea și și-ar dori să o vadă reabilitată. Același lucru vor și proprietarii cărora le lipsește însă bugetul de aproape 10 ani de când o au în grijă.

În centrul orașului, situată pe bulevardul Ferdinand numărul 75, există o clădire veche de aproape o sută de ani, lăsată în paragină. Vila Elena, căci despre ea vorbim, se poate prăbuși în orice clipă.

Casa are o valoare ambientală deosebită, mai mare decât una arhitecturală, dar are o valoare ambientală, într-adevăr. Ca și stil, e un stil eclectic romantic. Despre cel care a construit-o, nu se știu lucruri. S-a bănuit că ar fi Manicastide, dar totuși în timp așa sunt distanțe cam mari. E vorba despre niște decenii, care nu ar da la socoteală. Ar putea fi niște urmași ai lui Manicastide care să fi construit clădirea”, a declarat Magdalena Tiță, director Direcția Județeană pentru Cultură.

Locuitorii zonei văd cum clădirea se degradează pe zi ce trece și îi blamează pe proprietari. S-ar fi putut face multe, spun ei dezamăgiți.

Deplorabil. Mai ales că este în centru și ar fi putut primi o altă destinație. Putea Primăria să se ocupe decât să o dea Ordinul Arhitecților care să parcheze o mașină acolo care stă și ruginește, ea se dărâmă”, spune un constănțean.

Imobilul aparține din 2012 filialei Dobrogea a Ordinul Arhitecților din România. În 2013, aceștia promiteau că o vor reabilita și moderniza, iar Vila Elena urma să primească numele de Casa Arhitectului. Fapt pentru care a fost organizat un concurs de idei pentru identificarea unei soluții pentru restaurarea clădirii. Însă reabilitarea a avut de așteptat. Motivul: lipsa bugetului. La vremea aceea, era nevoie de 200.000 de euro pentru aceste lucrări.

Pe această clădire noi am salvat-o. Dacă nu o cumpăram noi, ca să salvăm această clădire, acum era un bloc acolo. Deci iată că Ordinul a făcut cu resurse proprii să cumpere această casă. Că a stat atâta timp, am avut grijă de ea, am curățat curtea de gunoaie aruncate de vecini în general, au fost aproximativ 24 de basculante pline cu moloz și gunoaie. Am asanat locul”, a declarat Alexandru Bălan, vicepreședintele Ordinul Arhitecților din România, filiala Dobrogea.

Deși au apărut zvonuri cum că Vila Elena ar urma să fie vândută la decizia președintele Ordinului Arhitecților din România, reprezentanții filialei regionale infirmă acest lucru. Ba chiar s-ar dori în continuare reabilitarea acesteia. Autorizația de construire expiră peste un an și jumătate și până atunci, proprietarii spun că vor începe consolidarea casei.

Casa aparține Ordinul Arhitecților, filiala Dobrogea, cu adresa pe care o avem, cu CIF-ul respectiv. Nu aparține ordinului central al arhitecților”, a mai declarat Alexandru Bălan, vicepreședintele Ordinul Arhitecților din România, filiala Dobrogea.

Contactat de echipa Dobrogea TV, președintele OAR este de altă părere. Acesta a afirmat că sunt analizate toate opțiunile și toate soluțiile pentru punerea în valoare a acestei clădiri, iar o vânzare nu este scoasă din calcul.

Părerea mea fermă este că dacă nu putem să ne ocupăm de o valoare de patrimoniu, lucrul responsabil este să recunoaștem asta și să lăsăm pe cineva mai bine echipat să o facă. Filiala Dobrogea a OAR trebuie să se dedice acestui proiect, dacă dorește să îl finalizeze. În caz contrar, e limpede că nu este necesar să continuăm pe acest drum”, a declarat președintele Ordinul Arhitecților din România, Alexandru Găvozdea

Până când vor fi luate decizii concrete asupra clădirii, Vila Elena va continua să aibă aceeași soartă: să se degradeze tot mai mult cu fiecare zi care trece.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233