Sezonul estival bate la ușă, iar primii turiști au ajuns deja pe litoral: imaginea pe care aceștia au găsit-o în sudul stațiunii Mamaia este dezolantă
Imagini dezolante în sudul stațiunii Mamaia. Deși sezonul estival bate la ușă, litoralul nu pare pregătit să își primească turiștii în condiții decente. În spatele hotelurilor vegetația a crescut haotic, iar drumul spre mare este o adevărată provocare: căile de acces asfaltate în urmă cu zeci de ani s-au spart, iar în multe zone sunt cărări bătătorite chiar de pașii oamenilor.
Așa își așteaptă stațiunea Mamaia turiștii și anul acesta. Drumul lor de la hotel până la mare este o provocare.
Spațiile verzi reprezintă unul dintre cele mai mari minusuri ale stațiunii Mamaia.
„Este un dezastru. După cum vedeți și după cum ne obișnuim în fiecare an, e dezastru în stațiunea asta. Încearcă să facă ceva, dar nu iese nimic”, spune un constănțean.
Cărările betonate în urmă cu mulți ani s-au spart între timp, iar aspectul lor lasă de dori, iar aleile de acces sunt formate doar din pământ bătătorit.
Nici drumul spre mare nu îi avantajează de loc. Asfaltul este spart, iar în unele zone, lipsește complet.
„Cam ce găsim noi aici, în România, e dezastru”, spune o doamnă.
„Ar fi frumos să se reabiliteze puțin străzile pentru că până la urmă oamenii vin și plătesc niște bani pentru a vedea ceva frumos. Avem prețuri ca-n afară, doar că nu avem și condițiile”, spune o constănțeancă.
Din loc în loc găsim ambalajele alimentelor aruncate la întâmplare, haine, pături și saltele, semn că oamenii care nu au adăpost și-au făcut culcuș aici. Chiar și așa, stațiunea Mamaia este în continuare preferată de turiști, iar prețurile au crescut odată cu cererea. Agenții de turism sunt deseori întrebați de cei care își rezervă vacanța la mare despre condițiile pe care le găsesc aici.
„Oamenii preferă stațiunea Mamaia în general. Acum că este vorba de nordul stațiunii sau de sud, este oricum și o diferențiere de tarif. Întradevăr, poate sunt hoteluri care încă nu au deschis, dar cu siguranță amenajarea spațiilor se va face”, a declarat Ștefan Necula, manager agenție de turism.
Puțini sunt însă cei care fac ceva pentru clienții lor, iar investițiile nu sunt deloc mici.
„Am cumpărat utilaje special pentru a putea tăia iarba, aspensoare cu care să putem uda și să întreținem. Am plantat pomi anul acesta, flori. Ne preocupă aspectul, chiar dacă anul acesta a venit ca o obligativitate. Dar și anul trecut tot noi ne ocupam de spațiile din jurul hotelului nostru pentru că este un plus pentru turiștii noștri. Trebuie să aibă o vedere frumoasă, nu doar în hotel, ci și când ies din hotel. Pe ei nu îi interesează dacă sunt spațiile noastre sau ale Primăriei. Trebuie să se vadă frumos”, a declarat Corina Misir, șef recepție hotel.
Primăria Constanța a făcut mai multe acțiuni de igienizare și curățare a falezei și a spațiilor verzi pe care le administrează, iar mai mulți operatori economici au fost amendați cu până la 20.000 lei din cauza deșeurilor aruncate la întâmplare pe spațiul public. Acțiunile continuă și în perioada următoare.