În anul pandemiei, vânzările de case au crescut considerabil, spun agenții imobiliari: oamenii vor mai mult spațiu și aer curat
Spațiu și aer curat. De asta se bucură cei care locuiesc la casă. În anul pandemiei, vânzările acestui tip de locuință a crescut considerabil, o spun agenții imobiliari. Deși mai scumpe, în ultimul an locuințele la curte au fost la mare căutare.
Viața la curte are numeroase avantaje. O spune domnul Vasile, care a dat acum mulți ani locuitul la bloc pe traiul la casă.
„Ai mai mult spațiu, ai o mică curticică acolo unde poți să te relaxezi mai bine decât la bloc”, spune domnul Vasile.
Bărbatul nu regretă decizia. Mai ales că de la debutul pandemiei, când izolarea a devenit parte din viața noastră, spațiul oferit de curte i-a făcut viața mai plăcută.
„Nu aș schimba casa pe bloc”, mai spune domnul Vasile.
„E liniște, faci ce vrei în curtea ta, am flori. Acum am tăiat lalelele, au fost narcise, ghiocei”, spune o constănțeancă.
Și nu este singurul. Mulți oameni preferă să stea la casă. Iar de la începutul pandemiei, cererea locuințelor la curte a crescut considerabil. Potrivit specialiștilor din domeniul imobiliar, oamenii preferă din ce în ce mai mult la casă. Prețul mare nu este un impediment, mai ales când pe lista de beneficii se numără curtea și un spațiu generos.
La nivel național, în primul trimestru al acestui an, s-au vândut peste 160.000 de locuințe. La nivelul județului Constanța însă, se remarcă o scădere cu 17% a vânzărilor, comparativ cu anul 2020.
„Oamenii au început să caute casele în detrimentul apartamentelor, pentru a avea un confort sporit, pentru a avea un aer curat și mulți dintre ei, pentru a avea o mini grădină din care să se aprovizioneze”, a declarat Marius Coman, agent imobiliar.
Totuși, cererea este mare și pentru apartamente. Deși nu la fel de ofertante, aceste locuințe sunt mai accesibile ca preț. Acesta este și motivul pentru care mulți se orientează spre blocurile de locuințe.
Cei care însă aleg să stea la bloc își orientează atenția către locuințele noi, față de cele construite până în anii `90, spun specialiștii în imobiliare.
„Blocurile noi sunt preferabile, dar, din păcate, acestea nu se găsesc în toate punctele interesante ale orașului. Multe dintre ele s-au construit în partea de nord, în Mamaia, unde nu ai toate facilitățile la îndemână. Respectiv creșă, grădiniță, supermarket”, a mai declarat Marius Coman, agent imobiliar.
Evoluția pieței este dată de faptul că oamenii își doresc siguranță. Noile tendințe de pe piața imobiliară arată un accent tot mai mare pus pe confort, existența grădinilor, a teraselor și curților amenajate.